Символичният Часовник на Страшния съд остана на 90 секунди до

...
Символичният Часовник на Страшния съд остана на 90 секунди до
Коментари Харесай

„Часовникът на Страшния съд” остана на 90 секунди до полунощ

Символичният " Часовник на Страшния съд " остана на 90 секунди до среднощ, отразявайки екзистенциалните закани за човечеството, подбудени от евентуалната нуклеарна ескалация на войната в Украйна и умножаващите се последствия от климатичната рецесия след най-горещата записана година на Земята, съобщи Агенция Франс Прес.

Определено от водещи учени и специалисти по сигурността, времето на часовника остава същото като предходната година и най-близкото до среднощ в неговата повече от 75-годишна история, предава БГНЕС.

" Тенденциите не престават да сочат злокобно към световна злополука ", съобщи Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина на атомните учени. " Войната в Украйна съставлява непрекъснато действителен риск от нуклеарна ескалация, а нападението на 7 октомври в Израел и войната в Газа са спомагателна илюстрация на ужасите на актуалната война, даже и без нуклеарна ескалация ", добави той.

Вместо да се откажат от нуклеарните оръжия, страните, които ги имат, модернизират арсеналите си, до момента в който всеобщи наводнения, пожари и други климатични бедствия заплашиха милиарди човешки животи и занаят през годината, в която бяха регистрирани рекордни температури, породени от нежеланието на човечеството да се откаже от изкопаемите горива.

" Биологичните проучвания, ориентирани към попречване на бъдещи пандемии, се оказаха потребни, само че също по този начин крият опасности от предизвикателство на такива ", счита Бронсън, до момента в който неотдавнашният прогрес в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) повдига въпроси за това по какъв начин да се управлява технология, " която може да усъвършенства или да заплаши цивилизацията по безчет способи ".

Войната в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна беше главната причина за преместването на часовника на 90 секунди преди среднощ през 2023 година и продължи да засенчва тазгодишната актуализация.

Тънко прикритите закани на Москва за нуклеарна война, нападенията ѝ против нуклеарни обекти и ерозията на интернационалните правила на държание способстваха за повишение на риска, а войната на Израел в Газа заплашва да прерасне в по-широк районен спор с присъединяване на нуклеарни страни.
 
Междувременно " обичайният надзор на нуклеарните оръжия в действителност е завършил за момента ", сподели Алекс Глейзър, професор по машинно и галактическо инженерство в Принстънския университет. Русия се отдръпна от Новия контракт за редуциране на стратегическите оръжия (New START) и от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBT), които Съединените щати по начало в никакъв случай не са утвърдили.

Китай усилва арсенала си, който към този момент наброява 500 нуклеарни оръжия, " и за първи път, най-малко в моя зрял живот, във Вашингтон се приказва, че нуклеарният боеприпас на Съединени американски щати също ще би трябвало да се усили, с цел да подхожда на... Русия и Китай, взети дружно ", добави Глейзър.

Що се отнася до климата, Амбудж Сагар, професор в Индийския софтуерен институт в Делхи, съобщи, че нещата са на кантар, като приветства вложението на 1,7 трилиона $ в чиста сила по време на Конференцията на страните по въпросите на климата в Дубай като знак за придвижване в вярната посока, въпреки и " не толкоз бързо или толкоз надълбоко ", колкото е належащо.

Първоначално часовникът е бил надъхан на седем минути преди среднощ през 1947 година

Най-голямото разстояние от среднощ до момента е 17 минути след края на Студената война през 1991 година

Бюлетинът е учреден през 1945 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по плана " Манхатън ", в границите на който са основани първите нуклеарни оръжия. Идеята часовникът да символизира световната накърнимост към злополука се появява две години по-късно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР