Символичен протест в Деня на народните будители - творци и

...
Символичен протест в Деня на народните будители - творци и
Коментари Харесай

Йордан Камджалов за протеста на културните дейци: Сегашните будители са оставени да мизерстват

Символичен митинг в Деня на националните будители - създатели и представители на културни институти в цялата страна излязоха с декларация с апел за финансова поддръжка на българската просвета. Подготвят и подписка с 12 претенции. За какво упорстват театрали, музиканти, оперни артисти, работещи в галерии и читалища?

" Нашите претенции, особено в областта на музикално-сценичните изкуства, са повишение на нашите унизително ниски заплати. Моята заплата е 1200 лева и то неотдавна. От няколко десетилетия сме покрай минималните хонорари. Искаме началните заплати в нашия бранш да стартират от 2000 лева ", настоя ръководителят на Секретен сътрудник на КТ " Подкрепа " – Русенска държавна опера Ася Русева.

Протестиращите упорстват за смяна на методиката на финансиране на държавните културни институти. " Една методика, която потвърди своята неефективност. Нашата активност от години е недофинансирана и доста държим нашето мнение и нашите претенции да бъдат взети под внимание при разработване на нова методика ", сподели още Русева.

Диригентът Йордан Камджалов изясни пред NOVA, че доста от заетите в областта на културата са принудени да разнасят пици, да карат таксита и да работят по питейни заведения. " Това е безусловно оскърбление. Сегашните будители са оставени да мизерстват и са хвърлени на произвола на ориста. Това е едно самоубийство за нацията ", безапелационен е той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР