Символът на Сливен и европейско дърво на Европа за 2015

...
Символът на Сливен и европейско дърво на Европа за 2015
Коментари Харесай

Старият бряст в Сливен отново е под заплаха да се разцепи на две

Символът на Сливен и европейско дърво на Европа за 2015 година - Старият бряст, още веднъж е под опасност да се разцепи на две. Източната част на дървото не се развива толкоз добре и тук-там съхне, а западната му половина е добре развита, с доста листна маса и натежава. Опасността се усилва и от това, че дървото от вътрешната страна е кухо и безусловно се държи на кора.

Миналата седмица еколози направиха санитарна сеч на сухите и изгнили клони на бряста, изследваха го със специфичен томограф и му биха фунгицид против холандска болест.

Консултантът по околна среда Рашид Рашид изясни:

" В основата на дървото няма развиване на гнилостни процеси, т.е. в основата дървото е устойчиво. Това, което е променено обаче, е, че има изсъхнали клони, които бяха отстранени. Причина може да са разнообразни фактори, като засушаване на климата да вземем за пример. Тази пролет е била много суха. Това изисква да има повече поливане, което или не е правено, или това, което е направено, не е било задоволително. /.../ Мерките, които би трябвало да се плануват за дървото, са подсилване на виталните клони, поливане и в случай че е допустимо разкриване на терена под короната на дървото ".

Главният специалист в отдел " Екология " Емилия Кючукова изясни какви грижи поставя общината за признака на Сливен:

" Провеждаме настоящата поддръжка, като сме поставили едни тръби за дълбочинно азотно наторяване. Извършва се поливане, прекопаване. Към момента не сме поливали, с цел да не пречим на работата на екипа. От другата седмица започваме с интензивни поливки “.

Кючукова има своя версия за съхненето на част от дървото – вследствие от нападението от корояди.

Кметът Стефан Радев се ангажира с укрепването на бряста.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР