Символът на международната политика на неутралитет - Швейцария - загуби

...
Символът на международната политика на неутралитет - Швейцария - загуби
Коментари Харесай

Русия лишава Швейцария от изгоден политически бизнес

Символът на интернационалната политика на неутралитет - Швейцария - загуби този статут, заяви съветското външно министерство. И макар че самата Швейцария преди време призна обстоятелството на отдалечаване от неутралитета, Берн се опита да резервира тази лицемерна маска. Какво значи тази смяна както за самата Швейцария, по този начин и за връзките й с Русия?

Една от характерностите на руско-западния спор, дължащ се на специфичната интервенция в Украйна, беше всеобщият отвод на страните от техния безпристрастен статут.

Първоначално Беларус се отхвърли, подкрепяйки съветската специфична интервенция. Действията на Минск (който се дистанцира от политиката на Москва в Украйна в продължение на доста години) могат частично да се отдадат на извънредно враждебното държание на Киев през последните няколко години. Действията на Швеция и Финландия, които побързаха да се причислят към НАТО, обаче е мъчно да се обяснят рационално - с изключение на може би с натиска на Съединени американски щати, които се нуждаят от дипломатическа победа.

Сега съветското външно министерство разгласи, че още една страна, Швейцария, е изгубила неутралния си статут. И още веднъж го загуби в лична щета.

Всъщност неутралитетът в интернационалните спорове не е плашливост или щедрост, а много печеливш бизнес. Неутралните страни извършват най-важните задания за воюващите страни в спорове и печелят много от това.

Първо, на тяхна територия се организират открити дипломатически договаряния, вследствие на които страната хазаин се оказва за известно време в центъра на интернационалната политика със съответните изгоди. Често има същинска конкурентна битка за ролята на медиатор. Второ, непублични, механически договаряния се организират на територията на неутрални страни, скрити от очите на обществеността - което укрепва взаимоотношението и доверието сред страната хазаин и страните в спора.

И най-после, разнообразни типове финансови и търговски потоци минават през неутрални страни към страни, които са под наказания заради спора си с други страни. Включително потоците сред глобени страни и тези, които са наложили тези наказания. И това може да бъде доста рентабилен бизнес.

Не е изненадващо, че Александър Лукашенко постави огромни старания през 2014 година, с цел да подсигурява, че Беларус се трансформира в неутрална платформа за договаряния за разрешаване на украинската революция. И реализира задачата си, като победи Казахстан. Не е изненадващо, че същата Финландия резервира безпристрастен статут по време на Студената война, правейки печеливш бизнес със Съюз на съветските социалистически републики.

Най-големият гуру в неутралността обаче е Швейцария, която печели от това в продължение на доста десетилетия. Именно в Швейцария се съхраняваше нацисткото злато. Именно в Швейцария се организираха разнообразни типове продан на шпиони - в това число по време на Студената война. Именно в швейцарските посолства нормално има „ секции по ползи “ на страни, които не поддържат дипломатически връзки (сега швейцарците по-специално съставляват ползите на Русия в Грузия и на Съединени американски щати в Иран). И най-после, точно на територията на Швейцария има офиси на стотици междуправителствени и неправителствени организации, които избират да работят: а) в центъра на Европа, б) в страна, за която законът и равенството са отпред спрямо полезностите и идеологията.

От февруари 2022 година обаче Швейцария - откакто се оказа, сходно на доста западни страни, под голям напън от Запада да наложи наказания против Москва - публично промени метода си.

„ Безпрецедентната съветска военна офанзива против суверенна европейска страна беше решителен фактор за решението на Федералния съвет да промени предходната си позиция по отношение на глобите. Защитата на мира и сигурността и зачитането на интернационалното право са полезности, които Швейцария, като демократична страна, споделя и поддържа със своите европейски съседи “, се споделя в изказване на Швейцарския федерален съвет (правителство). В резултат на това страната се причисли към антируските наказания, като отчасти ги синхронизира с тези на Европейски Съюз.

Да, не всички швейцарски политици бяха съгласни с тази позиция. Редица политически сили обявиха, че антируските наказания нарушават конституцията на страната и нейния принцип на „ безконечен неутралитет “.

Правителството обаче не се съгласи с тях. „ Целта на неутралитета е да отбрани сигурността и независимостта на Швейцария. Политиката на индиферентност предлага известна независимост на деяние, защото разрешава да се пояснява неутралността по метод, който е най-подходящ за реализиране на тази цел “, се споделя в отчет на Федералното Министерство на външните работи на страната.

По създание това значи, че Швейцария даже може да доставя оръжия на Украйна по същия метод, по който доставя оръжия на Саудитска Арабия за войната в Йемен. Да, в този момент швейцарците се въздържат от сходни стъпки, само че по личните им думи " законът за неутралитет не е използван за спора в Йемен, защото това не е война сред две страни, а вътрешен спор " - и Украйна и Русия, припомняме, публично не се намират във война между тях. Нито Киев, нито Москва са оповестили война.

И в тази обстановка швейцарците не виждат нищо срамно в опитите да печелят политически точки в руско-украинския спор, в това число посредством ходатайство в договарянията или дипломатическите връзки сред страните. Освен това те го показват надали не като услуга, която могат да създадат на Москва.

„ Добрите услуги като цяло и посредничеството в частност са значими съставни елементи на външната политика на Швейцария. Швейцария ще продължи да бъде разполагаем за такива задания. Но те не са смисълът на швейцарската външна политика и в никакъв случай не би трябвало да бъдат превръщани в смокинов лист “, се споделя в отчет на Федералното Министерство на външните работи.

Освен това Швейцария дава да се разбере, че нейното посланичество е приключен факт. „ Украйна изрази предпочитание Швейцария да съставлява нейните ползи в Русия. Съответните договаряния са завършили. За да влезе в действие това съглашение, Русия би трябвало да изрази единодушието си “, споделят локалните дипломати.

Москва обаче съобщи, че не се нуждае от сходни услуги. „ Швейцария, за жалост, загуби статута си на неутрална страна и не може да работи нито като медиатор, нито като представител на ползи “, сподели Иван Нечаев, заместник-директор на отдела за информация и преса на съветското външно министерство. И добави, че швейцарците водят договаряния с Киев, знаейки доста добре позицията на съветската страна по отношение на техните вероятности за ходатайство.

Така че Швейцария заплаща цената за това, че не е неутрална в руско-западния спор. Както към този момент си заплащат за отхвърли от неутралитет финландците и шведите, които Турция с предварителните си условия за влизане в НАТО към този момент сложи в извънредно мъчно и непристойно състояние. А всичко, което беше належащо, беше да продължат да слагаме прагматизма над декларативните полезности.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР