Симпатизанти и членове на БСП, начело с лидера на партията

...
Симпатизанти и членове на БСП, начело с лидера на партията
Коментари Харесай

Корнелия Нинова и БСП излизат на протест пред КЕВР срещу вдигането цената на водата


Симпатизанти и членове на Българска социалистическа партия, отпред с водача на партията Корнелия Нинова, и жители на столицата излизат на митинг пред Комисията за енергийно и водно контролиране поради повдигането на цената на водата.

На закрито съвещание, през днешния ден КЕВР би трябвало да вземе решение за повишение на цената на водата в 14 огромни града: София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лева./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лева, Пловдив – 2.9% - до 2.20 лева, Варна – 2.7% и става до 3 лева цената, Силистра 6.5% до 3.29 лева, Кърджали 2.8% до 2.43 лева, Русе – 6.2% до 2.78 лева, Перник – 5.8% - 2.29 лева, Монтана – 6,4% - 2.89 лева, Шумен – 3% - 3.32 лева, Сливен – 2.05% - 2.50 лева, Бургас – 8.7% - 2.77 лева, Ямбол – 20% - 2.78 лева, Враца – 13% - 3.09 лева

„ Категорично се противопоставяме на нарастването на цената на водата. То не е аргументирано – нито растежът на инфлацията е толкоз, не е направено публично разискване, това решение ще бъде на закрито съвещание. Затова представителят в КЕВР, препоръчан от ПГ на Българска социалистическа партия и определен от Народното събрание, няма да взе участие в това заседание”, споделят от левицата.

„ Това нарастване на цената на водата е следващото, то е фрапантно, не дава отговор на нарастването на приходите на хората, следващата стъпка към тяхното обедняване в отбрана на интереса на монополистите. Който счита, че това ощетява правата, фамилния му бюджет и приходите, да заповяда дружно да изразим тази позиция”, прикани Нинова.

С позицията на Българска социалистическа партия естествено не са съгласни ръководещите от ГЕРБ.

Според Тома Биков от 20 години насам в България цената на водата и тока се пресмята въз основата на формулата, а не на идеологически правила. Българска социалистическа партия желае да върне идеологическия принцип в годините от 94 до 96 година, когато бяха следени цените на артикули. „ Тогава страната банкрутира, само че това натискане на цените надолу беше платено неведнъж по-късно и българите бяха доведени до главен недостиг до съществени артикули. До това води натискането на цените надолу. До това ще докара и натискане на цената на водата надолу”, счита Биков. Той уточни, че ГЕРБ няма желание да се меси в работата на самостоятелните регулатори.

Срещу повдигането на цената на вода се надигна и омбудсманът Мая Манолова, която изпрати остро мнение до ръководителя на КЕВР Иван Иванов. В документа тя акцентира, че „ вярното установяване на цените на ВиК услугите е въпрос от социална значителност за развиване на ВиК бранша “.

Манолова уточни, че на процедура КЕВР и ВиК сдруженията разискват цени, които се заплащат от трета страна, без последната да има опция да вземе отношение по тях. „ Това, като се изключи че е незаконосъобразно, е и аморално “, безапелационна бе публичният бранител.

В мнението си до ръководителя на КЕВР тя подчертава и върху обстоятелството, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел поради информация от м. декември 2016 година до края на м. октомври т.г. – 1,9 %. От друга страна, Мая Манолова показва, че в действителност инфлацията следва да се пресмята от момента на влизане в действие на одобрената цена за 2017 година за ВиК услугите, която е друга за операторите.

От своя страна ръководителят на КЕВР Иван Иванов също отговори с писмо на Манолова. В него той съобщи: Дейността на КЕВР при реализиране на нейните пълномощия се основава напълно на правилата за самостоятелност, съблюдаване на законността, спазване салдото на ползите на страните, безпристрастност, професионализъм, честност, гласност и бистрота. В региона на регулирането на бранш ВиК услуги съществена цел на КЕВР е постигането на стабилно развиване и повишение на качеството на услугите при гарантиране правата на всички консуматори. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР