Симитли. Историята на храм Св. Никола“ в село Градево, Община

...
Симитли. Историята на храм Св. Никола“ в село Градево, Община
Коментари Харесай

Кирил Йосифов, кметски наместник на село Градево: Църквата „Св. Никола“ в селото е изградена с помощта на много ктитори, помагнали не само с пари, но и с ръчен труд

Симитли. Историята на храм „ Св. Никола “ в село Градево, Община Симитли датира от доста години, а от ден дневно съумяваме да научим от ден на ден детайлности от предишното на църквата. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Кирил Йосифов, кметски наместник на селото.

По думите му една от легендите, обвързвана с построяването на храм „ Св. Никола “ в село Градево, е много забавна. „ Това, което знаем е, че църквата е построена през 1861 година, откакто стара жена намира огромно благосъстояние. Тя взема решение да подари откритите жълтици за построяването на черква. Парите обаче не достигнали за цялостното ѝ строителство, заради което се наложило градежът да бъде подкрепят от по този начин наречените ктитори. Те дарили средства и за слагането на кръст, който и до през днешния ден стои пред църквата “, сподели още кметският наместник.

Кирил Йосифов добави, че част от сведенията, които имат, са получили с помощта на историкът от Симитли докторант Кристиян Ковачев. „ Той, в продължение на няколко години, посещава храма и разкрива детайлности от неговото минало. Сред имената на донорите за построяването на храма виждаме Чорбаджи Трендафил, Васил и други. Те са помогнали освен с пари, само че и с труд. Всичко, което е било належащо за построяването на църквата е докарано на ръка и с волски коли “, посочи той.

Кметският наместник на село Градево акцентира, че за строителството на храм „ Св. Никола “ е употребен доста първокласен материал.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР