Симфониета-Враца кани на концерт Вдъхновени от природата“ посветен на 100-годишнината

...
Симфониета-Враца кани на концерт Вдъхновени от природата“ посветен на 100-годишнината
Коментари Харесай

Исландската цигуларка Вера Панич в концерт на Симфониета Враца Вдъхновени от природата

Симфониета-Враца кани на концерт „ Вдъхновени от природата “ отдаден на 100-годишнината от рождението на огромния български диригент Радосвета Бояджиева

Солист в концерта на 29-ти септември е концертмайсторът на Исландския симфоничен оркестър – Вера Панич.

Цигуларката идва за първи път във Враца особено за музикалното събитие в петък ок 19.00ч. в градската концертна зала.

Тя идва от красивата Исландия. От доста дребна свири на цигулка и пиано, учители са баба й и вуйна й.

Вера стартира своята оркестрова кариера на 16-годишна възраст, когато за първи път свири във Филхармония Копенхаген. Следват Датския камерен оркестър и Датския народен симфоничен оркестър.

На 22-годишна възраст Вера е призната в състава на Исландския симфоничен оркестър, а малко по-късно печели и позицията на втори концертмайстор в същия оркестър, където работи и досега. През сезон 2022/2023 година тя е първи концертмайсторна Исландския симфоничен оркъстър.

Едно турне в ЕВРОПА Я СРЕЩА С МАЕСТРО Христо Павлов -диригентна Симфониета Враца и ето я при нас:гост-солист на идния концерт във Враца.



Участва и в кросоувър планове взаимно с разнообразни диджеи, кънтри, поп, рок и джаз музиканти. Осъществява голям брой звукозаписи с известни реализатори в разнообразни жанрове. В момента Вера Панич свири на цигулка, направена от италианския лютиер Роберто Регаци

Ще я чуем в мелодичния и доста хубав Концерт за цигулка и оркестър, оп. 33 от К.Нилсен, който се извършва за първи път в града.

Диригентът Христо Павлов описа какви творби са включени в програмата. Нишката, която ги сплотява е вдъхновението от природата. Така се назовава и концертът. Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Ето повече информация за креативния път на младата цигуларка:

Вера (Верония) Панич е родена в Копенхаген, Дания през 1993 година

Започва образованието си по цигулка на 5 годишна възраст при цигуларя Аркадий Зеляноджево, а след преместването си в Сиатъл продължава при Юрий Михлин.

На 15 годишна възраст Вера е призната в Кралската датска музикална академия, където учи в класа по цигулка на Александър Заполски, камерна музика при Тим Фредериксен и приключва бакълавърска степен. След това се дипломира с отличие като

солист с магистърска степен.

По време на образованието си Вера взе участие в няколко майсторски класа със световноизвестни музиканти като Борис Кушнир, Герхард Шулц, Наталия Пришепенко, Оле Бьон, Николай Сзепс-Знайдер и други.

През 2012 година тя живее половин година в Ню Йорк и посещава частни уроци при Мела Тененбаум, Кикуей Икеда и Алберт Марков. От 2017 година учи при концертмайстора на Берлинска филхармония Ноа Бендикс-Балгли.

На 22-годишна възраст Вера е призната в състава на Исландския симфоничен оркестър, а малко по-късно печели и позицията на втори концертмайстор в същия оркестър, където работи и досега. През сезон 2022/2023 година тя е първи концертмайстор

на Инженерингова стопанска организация.

Вера стартира своята оркестрова кариера на 16-годишна възраст, когато за първи път свири във Филхармония Копенхаген. Следват Датския камерен оркестър и Датския народен симфоничен оркестър.

Вера има достойнството да получи няколко огромни стипендии и грантове, измежду които които са премията Sonning Talent през 2018 година и стипендията „ Ван Хауен “ през 2015 година на гала в концертната зала на Тиволи, където тя извършва соло с оркестър „ ARCO “. Получава и огромната премия на Curso Internacional Para Instrumentistas 2017 година

Като солист, Вера се изявява с Датския народен камерен оркестър, Симфоничен оркестър Одензе, Исландския симфоничен оркестър, Камерен оркестър Рейкявик и други

Същевременно взе участие и във фестивали за камерна музика с разнообразни камерни ансамбли като Дуо „ Едда “ (цигулка и виолончело) и Струнен квартет „ Кордо “.

През 2014 година Вера извършва премиерата на концерт за цигулка, особено написан за нея от Бенджамин де Мурашкин като солист на оркестъра на Кралската датска музикална академия под диригентската палка на Жан Торел, в границите на фестивала Pulsar.

Вера печели оценки от ранна възраст, сред които Международния конкурс за млади реализатори в Чехия, Конкурс за гении в Сиатъл, Златен орден от Berlingske Music Competition, Първа премия в Jacob Gade Violin Competition и специфичната премия за най-хубаво осъществяване на датско произведение. През 2020г. получава и премия с Дуо „ Едда “ в влиятелния Конкурс за камерна музика в Копенхаген.

Вера Панич приключва магистърска степен по музика с акцент върху педагогиката и преподава на възпитаници от всички възрасти от 2011 година насам. Води майсторски класове и управлява курс по оркестрови компликации в Исландската академия по изкуства.

Билети и абонаментни карти > в Билетен център " Гъбката ",т. 0896718303, 0899827060, където можете да си закупите и каталога с подробна информация за гостуващите солисти, диригенти, включените в програмата композитори и творби.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР