Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин

...
Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин
Коментари Харесай

Симфоничният оркестър на БНР ще свири с Теодосий Спасов и Илиян Илиев

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин е подготвил завладяващи жанрови превъплъщения за концерта си на 3 ноември 2017 от 19.30 в зала „ България “. Радиосимфониците ще показват премиера на „ Концерт за дудук, кларинет и оркестър “ на Теодосий Спасов. Солисти ще са двамата виртуози Теодосий Спасов и Илиян Илиев.

За своята нова творба Теодосий Спасов споделя: „ Концертът породи по молбата на Илиян Илиев, един от най-хубавите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт – и аз го мисля от 1999 година! И ето пристигна времето… Бих желал тази творба с нещо да припомня тези дребни концерти на Вивалди, които се слушат елементарно, очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за наслада на нас самите и на публиката. В концерта не желаех да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско туптене на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има постоянно в музиката, която се основава тук под небето на България, на земята на България. “

В концерта, отдаден на симфоничните танци, ще прозвучи симфоничната сюита „ Тракийски танци “ – първото и най-емблематично оркестрово произведение от Петко Стайнов. Програмата продължава с шедьовъра „ Танци от Галанта “ на унгарския композитор Золтан Кодай. В него създателят претворява в танци своите музикални мемоари от детството. „ Танци от Галанта “ е едно от най-изпълняваните творби на Кодай през 2017 г, когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от гибелта на композитора. Програмата на концерта на Радиосимфониците продължава със „ Славянски танци “ на Антонин Дворжак, една от най-популярните произведения на чешкия композитор.

Концертът е част от абонаментен цикъл 1 на Симфоничния оркестър на БНР.

Билетите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „ Драган Цанков “ №4), на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и в мрежата на www.ticketsbg.com.

Входът е свободен за възпитаници от музикалните учебни заведения и за студенти от НМА „ Панчо Владигеров “, АМТИИ – Пловдив, Департамент „ Музика “ на Нов български университет и компетентност „ Музика “ във ФНПП на СУ „ Св. Климент Охридски “ против ученическа или студентска карта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР