Симфоничен концерт – 2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

...
Симфоничен концерт – 2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна
Коментари Харесай

Варна посреща отново Роман Федчук и „Гуарнери“

Симфоничен концерт – 2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент Николета Конти. Солист Роман Федчук - цигулка. Програма: В. А. Моцарт – Увертюра от операта „ Сватбата на Фигаро “, Ф. Менделсон – Симфония №4, Й. Брамс – Концерт за цигулка и оркестър. Оркестър на Държавна опера Варна.

XXII Коледен музикален фестивал – Варна 2021.

В рамките на XXII Коледен музикален фестивал – Варна 2021, на 2 декември, 19.00, Държавна опера Варна, феновете на класическата музика още веднъж ще се допрян до съвършенството на виртуозния цигулар Роман Федчук и неговата неповторима цигулка „ Гуарнери “. Изработена от Андреа Гуарнери, основоположник на огромната лютиерска династия „ Гуарнери “, тя е по-стара от останалите цигулки „ Гуарнери “. Вековете не са уязвили красивия бездънен тон на този древен инструмент, чиято към момента неразгадана загадка се крие в пластовете на лаковото покритие. „ Италианските майстори лютиери са се отнасяли доста скрупульозно към нанасянето и наслагването на лаковото покритие. Това бил комплициран и дълъг развой, от който зависела положителната консервация на дървесния материал. За задачата те употребявали същия грунд, с който великите ренесансови майстори покривали своите платна. А по какъв начин тъкмо са го правели, каква е била процедурата, това и до момента никой не знае “, изяснява професорът по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия.

Друг любопитен щрих е, че италианските лютиери употребявали за своите струнни принадлежности балканска елха или български смърч, до момента в който немските и австрийски майстори работели с алпийска елха. Различният дървесен материал дефинира другите звукови характерности на инструмента.

Роман Федчук и неговата „ Гуарнери “ покориха варненската аудитория още през 2019 година, когато фамозният цигулар гостува за пръв път в морския град. През 2020 последва различен незабравим концерт, в който той извърши за пръв път в България Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Паганини. Сега следва да чуем неговата интерпретация на Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс с вълшебния тон от цигулка от XVII век с клеймото на Андреа Гуарнери. Роман Федчук има опция да избира сред няколко старинни инструмента, само че в последна сметка постоянно се стопира на тъкмо тази цигулка, тъй като „ с нея мога да реализира звука, който си представям, който звучи в главата ми. Мога да направя това, което желая, това е най-главното. Подобно нещо няма по какъв начин да се случи с модерните струнни принадлежности. Те могат да имат прелестно звукоизвличане, само че са като всяка нова машина, която - да, прелестна е, пътуваш с нея на всички места, тя се оправя отлично и... толкоз. Въпросът е в това, че в модерните цигулки няма звуково разнообразие, няма цветове “, изяснява пристрастието си именитият цигулар.

Третият концерт на Роман Федчук с Варненската филхармония е под диригентството на проф. Николета Конти, с която наскоро той изнесе концерт и в Българския културен институт „ Haus Wittgenstein ” във Виена. Програмата на концерта включва, с изключение на Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс, също Увертюра от операта „ Сватбата на Фигаро “ от В. А. Моцарт и Симфония №4 от Феликс Менделсон. Събитието е част от българско турне 2021 на Роман Федчук, което се осъществя със съдействието на Европейската музикална академия, с изп. шеф Теодора Димитрова.

Роденият в Украйна цигулар РОМАН ФЕДЧУК прави соло дебюта си едвам на 11 години с Лвовската филхармония, изпълнявайки Концерт за цигулка от Менделсон. Завършва Московската консерватория „ Чайковски “ при проф. Шихмурзаиева, Цуганов и Исак Щерн. Печели редица интернационалните състезания, измежду които „ Jan Kocian ” в Чехословакия (1985), ”Vianna da Motta “ в Лисабон (1991), „ Пражка пролет (1992), „ V. Hummel ” (1993) и други Изявява се като солист на известни оркестри, измежду които Московски солисти с диригент Юри Башмет, Кисловодската филхармония, Брианската филхармония, Загребската  филхармония, Симфоничния оркестър на Западна Бохемия, Virtuosi Pragensis и други Гостува на най-престижните международни подиуми, включително Албърт Хол и Гевандхаус. Бил е концертмайстор на Московски солисти, Симфоничния оркестър „ Джузепе Верди “ в Милано, Quintetto da Camera в Берлин и други

Роман Федчук е непрекъснат посетител на европейски музикални фестивали като Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsische Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танц в Ubeda, Испания, Московския музикален фестивал, Bohemia Festival в Чехия, Международния фестивал на Vaclav Jirovec в Чехия, Furth в Германия. В интервала юни-септември 2001 гастролира със независими концерти в Япония.

Завършва и диригентско майсторство в National University of Music в Букурещ при проф. Гойя. Гостува като диригент в Чехия, Германия и Румъния. От септември 2004 година е професор в Пилзенската консерватория в Чехия.

От 1994 година живее и твори в Прага, където основава Concertino Prague, отбор със солисти от целия свят, с който изнася концерти в Чехия, Франция, Испания и Германия. През май 2002 записва с Concertino Prague концертите за цигулка на Бах. От 1999 е създател и член на Ludwig Piano Quartet, с който записва квартетите за пиано на Брамс и Дворжак.

През 2019 изнася концерт с Оркестъра на Варненската опера и организира първия си майсторски клас, в границите на Европейската музикална академия. През октомври 2020 още веднъж гостува във Варна за втория си майсторски клас и за концерт, в който показва за пръв път в България Концерт за цигулка и оркестър №4 от Паганини. За своятa обичайната годишна аудиенция във Варна именитият цигулар гостува във Варна на 2 декември 2021, с цел да сервира своята интерпретация на Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР