Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка

...
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка
Коментари Харесай

Окончателно: ВКС обяви Симеон Сакскобургготски за собственик на парка и двореца "Врана"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца " Врана " и всички искания на страната по отношение на тях са отхвърлени дефинитивно. Това става факт, откакто през днешния ден Върховният касационен съд (ВКС) не позволи до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което предишното лято двамата бяха приети за притежатели на парцела.
 
Върховните съдии в състав Бранислава Павлова, Теодора Гроздева и Милена Даскалова акцентират, че решението на апелативните магистрати следва напълно най-новата процедура на Върховен касационен съд - по делото " Царска Бистрица ", която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).
 
Върховен касационен съд позволява обжалване на решението на САС единствено във връзка с останалите наследници на някогашните царе - Фердинанд декор Вюртемберг, Александър декор Вюртемберг, Ойген декор Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, защото без да са подали въззивни тъжби, съдът се е произнесъл и за тяхната благосъстоятелност.
 
" С това решение се поставя завършек на разногласието за " Врана " - тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възвръща една правна и житейска правдивост, тъй като когато страната е лишила от някого нещо и го връща, самата тя би трябвало да се съобрази със своите актове. След като в миналото е лишила " Врана " от царското семейство точно като имущество на царя, няма по какъв начин години по-късно да твърди, че то е нейно още все още на одържавяването ", разяснява юрист Валя Гигова, която реализира отбраната на Симеон и сестра му по делото " Врана ".
 
Съдебната сага с царските парцели стартира преди повече от 12 години.  Двopeцът " Врана " и ĸoмплeĸcът (централна постройка е с повърхност от 2013 кв. м, плюс още над 20 постройки, оранжерии и парк от 992 дка, като част от него са предоставени на Следствен отдел към окръжна прокуратура за стопанисване), бяха върнати от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски през 2001 година, на същото съображение като останалите дворци и гори - решението на Конституционен съд от 1998 година, оповестило за противоконтитуционен закона за конфискация на парцелите на някогашните царе и техните наследници от 1947 година Конĸретни доказателства за правото на благосъстоятелност на Симеон и Мария-Луиза не бяха желани, както и при останалите парцели.
 
Държавата обаче твърдеше, че е придобила двореца " Врана " на три учредения. През 2018 година cъдия Πeтя Aлeĸcиeвa oт Cофийския градски съд реши, чe дъpжaвaтa бeзcпopнo e coбcтвeниĸ нa имoтa, a бившитe цape - нe, нитo пo пpaвo, нитo пo дaвнocт. Миналата година обаче и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев, Мария Георгиева и Асен Воденичаров. А с днешното определение на Върховен касационен съд решението им остава дефинитивно в действие.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР