Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита организираха помен в памет

...
Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита организираха помен в памет
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита направиха помен на сина им Кардам

Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита проведоха помен в памет на сина им Кардам. По мотив 4-годишнинината от гибелта на княза царското семейство се събрало да му отдаде респект в столичния храм „ Св. София – Премъдрост Божия “,
където била отслужена заупокойна молитва,
въпреки че Кардам е заровен в Мадрид.
Припомняме, че наследникът на Симеон Сакскобургготски издъхна на 7 април 2015 година в мадридската болница „ Санчинаро ”. Кончината му настъпи вследствие на белодробна зараза като разследване от дългогодишното му обездвижване.

Княз Кардам претърпя тежка злополука през 2008 година, от която по този начин и не съумя да се възвърне макар битката на лекари от целия свят и непрестанните молебствия на фамилията си. До леглото на княз Кардам в последните му мигове на този свят бяха неговите родители цар Симеон II и кралица Маргарита, неговата брачна половинка – княгиня Мириам, княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на фамилията, които и до през днешния ден не съумяват да преглътнат тежката персонална покруса, която ги сполетя.

Всички близки на Кардам обаче са се посветили напълно на идеята да увековечат личността му и делата му. През 2017 година край река Йордан беше издигната мемориална плоча в негова памет. По самодейност на принц Гази бин Мохамед от Йордания на брега на свещената за християните река беше инсталирана и иконата на Пресвета Богородица Владимирска. Тя се смята за една от най-старите и известни православни икони в историята. Изработена е от мозайка наоколо до православните параклиси на брега на р. Йордан, които приживе княз Кардам посещавал. Според княгиня Мириам, вдовица на починалия княз, той доста обичал йорданците, а това място било сакрално за него.

Припомняме, че преди време доближени до фамилията споделиха: „ Царят към този момент не е същият. Откакто умря Кардам, той безусловно рухна – затвори се в себе си, отхвърля всевъзможни изяви, не желае да приказва с никого. “
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР