Симеон Дянков е скептик, че страната ни ще се присъедини

...
Симеон Дянков е скептик, че страната ни ще се присъедини
Коментари Харесай

Дянков: Към еврозоната страната ни ще успее да се присъедини най-рано през 2027 г.

Симеон Дянков е песимист, че страната ни ще се причисли към еврозоната още следващата година.

Не покриваме критериите за еврото - междинната инфлация в зоната е на половина на нашата. Няма по какъв начин да се оправим с инфлацията до юнския отчет. Трябва да помислим по какъв начин елегантно да стартираме да приказваме какво следва. Хубавото е, че държавното управление стартира съществено да работи по тематиката “Еврозона ”. Досега разнообразни държавни управления единствено говореха. 

Това съобщи пред bTV някогашният финансов министър Дянков.

Според Дянков България може да одобри еврото най-рано през януари 2027 година

“Ние сме към 3% над междинното за еврозоната като инфлацията. Много сме надалеч. Има прогрес, само че за мен елегантно би трябвало да стартираме да приказваме за по-друг период. Ще влезем в еврозоната, само че не през 2025 година Практически е невероятно да станем част през юли 2025 година Политически може и да стане, само че на практика банковата система да стартира да заплаща, би трябвало да е начало на календарна година. Идеята за юли е механически невъзможна ”, добави Дянков.

Лихвите по заемите ще се усилят доста, предвижда още Дянков. В България процесът по растежа на лихвите върви постепенно, тъй като сме затворена банкова система и лихвите са скочили, само че не толкоз, колкото в Съединени американски щати и Европа. 

Прогнозата е, че лихвите ще скочат с към 1-5-2%. 

“Предстои съществено увеличение на фона на това, което е сега ”, добави Дянков. 

Според него от позиция на вземането на огромни заеми тази година ще е по-сложна от предходните. За семействата тази година ще е по-трудна. 

“В Европа към този момент лихвите стопираха да се подвигат и стартира да се приказва дори за понижаване. Но ние се забавихме с година, година и половина ”, изясни още Дянков, представен от фрогнюз.бг.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР