Силвия Бонго, съпругата на сваления президент на Габон Али Бонго,

...
Силвия Бонго, съпругата на сваления президент на Габон Али Бонго,
Коментари Харесай

Преврат в Габон: Съпругата на сваления президент Али Бонго е задържана

Силвия Бонго, брачната половинка на сваления президент на Габон Али Бонго, е арестувана в прелиминарен арест по обвинявания в заграбване обществени средства, споделя нейният юрист.

Тя е била под домакински арест след преврата на 30 август.

Но след дълго чуване пред арбитър беше решено тя да бъде арестувана в пандиза.

Нейният юрист Франсоа Зимери разкритикува решение и се цитира, че го назовава случайно и нелегално.

Г-жа Бонго е изправена пред обвинявания в пране на пари, подправяне и подправяне на документи. Тя не е коментирала обществено обвиняванията.

BBC схваща, че тя ще се яви в съда след 10 дни за по-нататъшно чуване, където нейният юрист може да изведе дело за нейното освобождение.

Бившият началник на кабинета на Габон Брис Лакруче Алиханга, който беше вкаран в пандиза преди четири години по обвинявания в заграбване, корист с обществени средства и пране на пари, даде показания на чуването на госпожа Бонго.

Обвиненията против нея са тясно свързани с някогашния шеф на кабинета.

През 2019 година се твърди, че някогашната първа дама стои зад огромна антикорупционна акция, наречена Операция Скорпион, при която няколко държавни чиновници бяха задържани и хвърлени в пандиза, в това число Алиханга, и което някои габонци ​​описаха като лов на вещици.

Нуредин Бонго, синът на сваления президент, също е в ареста в очакване на правосъден развой по обвинявания в корупция след ареста му след преврата.

Сваленият президент, на 64 години, ръководеше богатата на нефт страна от 2009 година, когато наследи татко си, който беше на власт повече от 40 години. Семейството имаше мощни връзки с Франция, някогашната колониална мощ в Габон.

Августовският прелом, воден от военачалник Брис Олигуи Нгеума, беше посрещнат с празненства вкъщи, само че беше наказан от районни и континентални органи, както и от Франция

Това пристигна скоро след известието, че господин Бонго е спечелил оспорвани избори.

Седмица след военното завладяване, сваленият президент беше освободен от домакински арест и е свободен да напусне страната, само че той остана в столицата Либревил.

Генерал Нгуема даде обещание, че ще има свободни и почтени избори, водещи до основаването на ново гражданско държавно управление, само че към момента не е разгласен график.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР