Силвия Аздреева е от Петрич. Обича природата, но голямата ѝ

...
Силвия Аздреева е от Петрич. Обича природата, но голямата ѝ
Коментари Харесай

Когато и Нирмал Пурджа се гордее с Петрич

Силвия Аздреева е от Петрич. Обича природата, само че огромната ѝ пристрастеност в живота е планинарство. Въпреки че не възприема себе си като планинар, ѝ харесва да прекарва свободното си време в планината, където да изкачва разнообразни върхове. До началото на 2022 година го прави единствено в България, като най-високата точка, на която е била, е 2925 метра - връх Мусала.

Петричанката обаче има фантазия: да изкачи Ама Даблам , висок 6812 метра . Макар да не е осемхилядник, хамалайският връх е доста комплициран. Българката реализира фантазията си на 14 март. Водач на експедицията тогава е световноизвестният непалски планинар Нирмал Пурджа.

През 2019 година Нирмал приключи задачата си Project Possible-14/7, чиято цел е за седем месеца да изкачи 14-те осемхилядника на планетата. С това си достижение той приключи по този начин наречената Хималайската корона за рекордно малко време.

Следваща образеца на своя лидер Нирмал Пурджа, Силвия не се задоволява единствено Ама Даблам и взема решение да нападна не един, а два от най-високите върхове на Земята - Еверест и Лхоце . Експедицията, в която се включва българката в края на април, още веднъж е водена от Нирмал Пурджа.
 Пренебрегваните герои
Пренебрегваните герои

За шерпите, които водят алпинистите до върха

На 15 май Силвия стъпва първо на Еверест, а на идващия ден стига и до четвъртия по височина осемхилядник - Лхотце (8516 м). Според информация на уредниците на изкачването, Аздреева е един от тримата участници, съумели да покорят и двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка). Съставът е бил воден от най-хубавите шерпи в света.

С това достижение тя стана втората българка, изкачила Еверест, и първата покорила Лхотце. Според формалната статистика, само Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, само че с огромна възможност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него, оповестяват от Върхове.

" Имаше съвършен прозорец за нанагорнище и търпението им беше възнаградено. Този тим беше брилянтен - в действителност мощен, позитивен и насочен да учи и да се оправя по най-хубавия метод. Ние имахме удоволствието да ви водим и да гледаме по какъв начин израствате с убеденост - не бихме могли да сме по-горди с вас ", пишат от от агенцията-организатор на изкачването в Instagram.

Що се отнася до Силвия, тя също не пропусна да се похвали с достижението си в обществените мрежи.

" Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата тъга на света ! На 15 май в 06:00 ч непалско време стъпих на единственото място, където имаш гледка, каквато очите ти в никакъв случай няма да повярват, че е действителна. Това, през което преминаваш, болежка от всевъзможен тип, неимоверните старания, психическите и физическите устойчивост и премеждия, ежечасовите ограничения, живота през тези месец и половина, който е безусловно оцеляване, да се приспособиш към " мъртвата зона " (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които от самото начало са против теб, да не спираш и по този начин до върха...Но откажеш ли се, значи че не си го желал задоволително ", написа Силвия в своя Fecebook профил.

Тя добавя, че 27 часа по-късно, на 16 май , с още по-големи напъни поради насъбраната отмалялост и неналичието на сън от няколко дни, тя стъпва и на четвъртия по височина връх в света Лхотце (8516 метра), който въобще " не отстъпва по безчовечен старания, само че и хубост ".
 Нирмал Пурджа, осемхилядниците и върхът, който реализира непалският планинар
Човекът, който изкачи всички осемхилядници за 190 дни

Свръхчовешкото достижение Нирмал Пурджа

На нас не ни остава друго с изключение на да я поздравим за огромния триумф и да ѝ пожелаем още доста покорени върхове.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР