Силвано Пранди иска да изпълни договора си като селекционер на

...
Силвано Пранди иска да изпълни договора си като селекционер на
Коментари Харесай

Селекционерът на България: След Бразилия позагубихме мотивация

Силвано Пранди желае да извърши контракта си като селекционер на националния тим по волейбол и да води отбора на олимпийската подготовка през януари. Италианецът, който не се прибра с тима в София след злощастното европейско състезание, приказва особено пред екипа на Нова телевизия.

- Изводите след Европейското състезание и отпадането от Словения на 1/8-финал?
- Изиграхме едно европейско под равнището, което чаках. Но не тъй като можехме да достигнем толкоз надалеч, защото в случай че бяхме победили Словения, отивахме на Русия на четвъртфинал. И щеше да е доста мъчно. Като цяло, не съм задоволен от качеството на играта, която показахме. Определям това европейско като зле изиграно.

- Ще останете ли селекционер и за спомагателната олимпийска подготовка през януари или пътищата сред Силвано Пранди и България се разделиха?
- Така, аз съм треньор, който подписа контракт за една година и който изтича през януари. Пътищата ще се разделят, в случай че от федерацията желаят да прекратят прибързано моя договор. И имат право на това. От моя позиция, ще си извърша контракта.

- Има ли индикации, че пътищата могат да се разделят?
- Не знам нищо по въпроса. След като завърши мачът със Словения, не съм разговарял с никого от шефовете на федерацията и нямам визия за желанията им. Така че този въпрос не е за мен.

- Тоест, към днешна дата Силвано Пранди остава селекционер на българския тим?
- Така написа в моя контракт. И моето предпочитание е в тази посока.

- Колкото до " зле изиграното " европейско грешките са от позиция на подготовката или от селекцията, която направихте?
- Първо, срещнахме тимове, които са по-силни от нас. И второ, уверен съм, че бяхме готови по най-хубавия метод за европейското. Но желая да подчертая, че за олимпийската подготовка през юли и при започване на август тимът свърши чудесна работа. Но откакто не успяхме да се класираме за Олимпийските игри, този тим позагуби от мотивацията си и всички ние изпитахме усложнения да продължим да работим все по този начин качествено в тези три седмици преди европейското състезание. По всяка възможност мотивацията ни не бе изключително висока и това ни попречи да упражняваме добре.

- Със сигурност щеше да е всичко по-различно, в случай че онази точка в третия гейм против Бразилия бе материализирана. Колко близо остана България от това да се класира за олимпийски игри?
- Относително е, тъй като една точка не е малко. Една точка е въпрос на схващане, на качество и не успяхме да я създадем. Провалихме сме и не се класирахме. Да, не го направихме за една точка и в това се провалихме. Съжалявам, тъй като тимът бе в доста положително положение за тази подготовка. Но се провалихме и по всяка възможност заплатихме от мотивацията ни по-късно. Заплатихме си разочарованието от несполучливата олимпийска подготовка по време на този шампионат.
 България - Бразилия 2:3 @@@

- Във Варна против Бразилия България изигра съвсем съвършения мач. След като разочарованието отмине ще се откри ли нов подтик преди тежката спомагателна подготовка, която следва през януари?
- Мисля, че всеки тим ще отиде за тази подготовка с нужната мотивация, включително и българският тим ще бъде стимулиран, с цел да играе добре. Трябва да забележим дали ние и останалите отбори ще разполагат с нужния механически запас, с цел да се завоюва този шампионат. Това е незнайната (величина) към този миг и не съм в положение да кажа от в този момент дали през януари ще бъдем доста мощни или не.

- Продължавате ли да сте все по този начин стимулиран, с цел да класирате България за олимпийския шампионат в Токио?
- Аз свърших моята работа не като специалност, само че като пристрастеност през цялото лято, в продължение на 4 месеца, дружно с тима, без да губим нито един ден. Работих по този начин, както в никакъв случай до момента в моя живот. Всяка заран имахме по три часа анализ с моите сътрудници от щаба, с цел да проучваме тренировките и целия видео материал от предходните занимания. Всичко това, с цел да може тима да се раздаде оптимално. Това направих аз и ще продължа да го върша по този метод постоянно.

Въпреки това, резултатите не всеки път са съгласно упованията. Резултатите се дължат на доста фактори. Не е задоволително единствено да тренираш добре в продължение на 10 дни. Съвкупност от фактори, състезатели, щаб, противник.

В Монпелие се изправихме против доста мощен противник в лицето на Франция. Както и против доста добър тим като Италия.. Трябва да кажа, че чаках повече от мача против Словения, най-малко като игра. За страдание, и в този мач още веднъж загубихме Скримов, който е доста значим състезател в нашия състав. Загубихме го и в срещата с Бразилия. И по този метод нещо не работеше. А претекстовете, поради които нещо не действа постоянно са доста. И не мога да ги посоча всички.

- Когато играе националният тим, всички в България стартират да приказват, разясняват и не липсваха рецензии към представянето на отбора. Оправдани ли са тези рецензии?
- Всички тези, които се интересуват от волейбол, имат правото да приказват за този спорт. И имат право да показват своето мнение. И е хубаво, че всички се усещат в положение да го вършат. Това значи, че волейболът е известен, национален спорт, което е най-важното. Всеки има своето мнение, аз – също. И играчите, които избрах през юли са същите, които бих извикал и на следващия ден. И откакто мина европейското по всяка възможност бих направил някои леки корекции. Защото всяко състезание те научава на нещо ново.

България е в внимателен развой на промяна на поколенията. Националният тим минава през " преходна фаза " т.е. водещи играчи, които са към този момент повече от 10 години в състава, стартират да намират по-трудно мотивация и компликации да резервират централизация и високо равнище през целия сезон. Ясно е, че за всички тимове и играчи идва един миг, в който би трябвало да настъпи смяна. И България е покрай момента, в който би трябвало да обнови състава си.

Ако можех да направя това, което никой не е в положение да направи, а точно да предвидя какво ще стане в бъдеще, сигурно щях да нанеса някои леки корекции в решенията ми. Като цяло, съм удовлетворен от избора, който съм направил при започване на юли. Когато след края на ВНЛ дефинирах състава за олимпийската подготовка и за Екологичен потенциал.

- Някои от изключените състезатели от тима като Валентин и Георги Братоеви приказваха и разясниха много в обществените медии, в това число, че вие имате " деменция ".
- Не знам защо става въпрос, само че като цяло " деменция " или " амнезия " на италиански значи, че от време на време забравяш нещо. Но кой е толкоз съвършен, че от време на време да не не помни по нещо? Има ли подобен човек някъде по света, който да помни всичко? Не мога да разясня това. Не знам какво тъкмо е имал поради. Това, което мога да схвана в тази ситуация е, че някои не са удовлетворени от избора, който съм направил. И Георги Братоев е един от заинтригуваните.

Георги Братоев бе значим фактор при моя избор за листата със състава. И по-конкретно при избора ми за титулярен разпределител. Това беше най-важното, когато попълнях листата за олимпийската подготовка. Трябваше да избера на кого да заложа. И в последна сметка, се стопирах на Георги Сеганов, което може би го е разочаровало.

Физически, Георги Братоев не беше в кондиция да бъде разпределител на този тим. И това бе видно за всички. Срещнаха ме другари по света и сътрудници треньори на други национални тимове, които се чудеха по какъв начин по този начин съм взел сходен играч, в толкоз слаба физическа форма. Какъвто бе случая с Георги Братоев по време на шампионатите от ВЛН. Всички виждаха, че Георги Братоев е в слаба физическа форма. За което скърбя. Защото, когато одобрих предлагането да стана селекционер на България, имах в главата си концепцията за Георги Братоев като значим играч за този тим. Но с цел да си волейболист, би трябвало да си добре квалифициран спортист.

Аз обмислям доста и в случай че нуждая се, се поучавам с хора към мен.

Наясно съм добре с тази история (с братя Братоеви). Който е водил България преди мен, е мой другар. И знам неща от Пламен, от Алесандро Пироли и от останалите, както и от Камило Плачи. Повечето от тях са ми били асистенти през годините. И познавам доста добре връзките и какво са правили през годините. Както и метода им на мислене. Затова, в избран миг тегля чертата и си изваждам заключенията. Така, трябваше да взема решение и съм удовлетворен, че го направих.

Да, в случай че онази точка против Бразилия я бяхме създали и бяхме победили 3:0 Бразилия, всичко щеше да бъде обсъждано от друга, друга позиция. Но въпреки това, към този момент съм толкоз зрял и умел, че да схвана, че постът селекционер на България е задоволително виновна позиция. И всеки може да показва своето мнение и да дава оценки. Нямам желание да трансформирам главите на хората. За мен, близнаците Братоеви са симпатични, с които съм имал невероятни връзки през годините. И които повиках в националния тим преди 10 години. И в действителност сме имали прелестни връзки. Мисля, че не съм водил по-добри разговори от тези с състезател като Валентин Братоев. Дори да не съм им бил треньор, сме се чували през годините. Засичали сме се във френския шампионат. Или когато беше в Япония. Имали сме доста, доста контакти и за мен Георги и Валентин Братоеви са двама доста симпатични хора. И доста положителни. В съставянето на листата счетох за належащо да не ги включа, само че все пак за мен вечно ще останат като двама извънредно симпатични. И в случай че те имат предпочитание, още на следващия ден ще се видя с тях и ще изпием по едно кафе. Или освен това, с най-голямо наслаждение. Но в случай че не желаят, ще бъде тяхно право.

- Вярно ли е, че както Валентин Братоев показа, че двамата с брат си са научили решението си за изключването от състава не персонално от вас, а от трети лица?
- Аз избрах следния метод на действане през лятото. А точно да повикам нужните състезатели за шампионата, който ни предстоеше. И на никого да не давам пояснение, за какво не са извикани. Един селекционер " вика, праща повиквателни ", а не " изключва " състезатели. И аз не съм изключил Валентин Братоев, не съм изключил Георги Братоев. Оставих ги отвън състава, по този начин както съм направил със стотици български играчи. И не е належащо да давам пояснение. Сметнал съм за вярно да повикам Сеганов, Добри Димитров. Подчертавам " призовавам ". А не " изключване ". Не съм изключил Чоно Пенчев и не съм му давал пояснения за какво е отвън състава. Не съм задължен да върша сходни пояснения на никого. Да, те са значими играчи, само че моите претекстове са от техническа позиция. И въз основата на тези претекстове крещя едни за сметка на други. Не съм повикал Ники Николов, тъй като поканих други, като Грозданов, Йосифов, Тодоров. Имам моите претекстове за този избор, само че не е главното нещо да се обясняваш на всеки, останал отвън състава и да търсиш какво да им казваш. Ако стартира да върша сходни неща, съм изгубен.

Роберто Манчини, селекционерът на националния тим по футбол на Италия, не дава пояснения на тези, които не вика в състава. Кани състезатели за даден мач. И точка. Тези, които не са в листата, просто ги няма. И не би трябвало да им се изяснява за какво. Да, от време на време не е прелестно за какво някой не е извикан за сметка на различен. Но фактът е, че не съм ги извикал и не мисля, че трябваше да им се обадя по телефона да им изяснявам за какво. Не мисля, че би трябвало да им звънна и да им кажа: Няма да те повикам. Поканих играчите, които съм решил за належащо. Останалите, които не съм – да си намерят пояснение за себе си.

Обяснение съм дал във федерацията, тъй като от там ми го желаеха. Това бе при започване на юли, когато разгласих състава и 6-7 индивида от федерацията измежду които генералния секретар и няколко от значимите членове на УС, се поинтересуваха от решението ми. Те ме попитаха за пояснение и аз им изложих моите възгледи. Но не съм задължен да се изяснявам обществено.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР