Силуетът на лъскавия нов град на Катар - Лусаил, ще

...
Силуетът на лъскавия нов град на Катар - Лусаил, ще
Коментари Харесай

„Градът на бъдещето“ ще се сдобие с ново архитектурно чудо

Силуетът на лъскавия нов град на Катар - Лусаил, ще получи приковаващо вниманието допълнение - музей и център на изкуствата с изумителен кръговиден дизайн. Музей Lusail ще стартира да се строи по-късно тази година и ще бъде висок 30 метра на пет равнища. Сградата ще се характеризира с повърхност от 11 000 квадратни метра, само че ситуирана на повече от 10 пъти по-голямо място, написа CNN.

Тя ще включва зони за художествени изложения и пространство вид „ мозъчен концерн “, в което да се организират полемики по световни проблеми. Наречен „ Градът на бъдещето “ на Катар, Лусаил се намира на към 16 км северно от столицата Доха. Строителството му стартира през 2006 година, като бързо развиващият се град е дом на един от най-емблематичните небостъргачи в страната от Персийския залив - Katara Towers.

Друг негов архитектурен център - стадионът Лусаил - беше хазаин на финала на Световното състезание по футбол през 2022 година След завършването се чака обитаемото място да има потенциал за настаняване на 200 000 поданици.

Голяма част от дизайна на музея е въодушевен от мюсюлманската архитектура и просвета, както и от околната среда ”, споделя архитектът Жак Херцог.

Той изяснява, че формата на полумесец, срещана в цялата ислямска просвета, е била основен фактор при проектирането на постройката, а вътре „ бул. “ точно с тази форма ще води посетителите през музея.

„ Това е част от идентичността на някои мюсюлмански династии, само че също и булевардна крива, която не виждате тъкмо къде свършва. Това е значим подробност за нас. Къде стартира и къде свършва не е авансово несъмнено и оставя място на въображението “, добавя Херцог.

Съоснователят на швейцарската архитектурна компания Herzog & de Meuron е добре осведомен с дизайна на музеи. Преди това неговата компания работи по музея M+ в Хонконг, музея на изкуствата Pérez в Маями и Tate Modern в Лондон, както и по националния стадион в Пекин за Олимпиадата през 2008 година

Херцог се надява, че този план ще се впише освен в силуета на Лусаил, само че и в пясъка, скалите и морето, които го заобикалят. Музеят ще бъде издигнат на остров Ал Маха - рекултивирана земя, ситуирана наоколо до бреговата линия на Катар, която, съгласно Херцог, непрестанно се трансформира. Първа копка на постройката беше направена предишния декември, а неотдавна бяха оповестени и нови изображения на постройката.

Структурата ще бъде построена най-вече от локални материали - освен базирайки се на концепцията за свързване на музея със земята, която го заобикаля, само че и от съображения за щадене на околната среда.

Искаме тази постройка да има принос на екологично равнище “, споделя Херцог.

Музеят ще има зелени площи с локални дървета и растения, до момента в който слънчевите панели и ефикасното ръководство на водните му запаси отчасти ще компенсират излъчванията на въглероден диоксид и ще понижат потреблението на вода.
Ориенталско изкуство
Сградата ще включва разнообразни зали за постоянни изложения и ориенталски творби на изкуството, достигнало връх на известността си през 19-и век и представящо усещането на Запада за Северна Африка и Близкия изток по това време.

Акцентът на арт пространството ще бъдат четири зали, всяка от които въодушевена от класическата архитектура на четирите страни на ислямския културен свят. Северната ще е въодушевена от Истанбул, южната от Кайро, западната от Сарагоса в Испания, а източната - от Исфахан в Иран.

Това е нещо, което ме занимаваше интелектуално в продължение на доста години - концепцията да взема части от исторически здания и да ги преместя някъде другаде, сблъсквайки ги в модерна конструкция “, добавя Жак  Херцог.

В залите ще се водят всевъзможни разговори - от диспути сред учени до осъществяване на медиации сред световни играчи. През последните години Катар пое ролята на медиатор в спора в Украйна и войната сред Израел и Хамас.

Музеят е разказан и като „ многопластов сук “ - концепция, която се свързва с обичайните пазари на Близкия изток. Souq Waqif, да вземем за пример, е една от най-емблематичните характерности на Доха. Концепцията диктува основаването на пространства, имитиращи заведения за хранене, магазини и джамия на няколко етажа в музея.

Вярвам, че това ще се трансформира в главен гръбнак в постройката. Това е нещо като град самичък по себе си “, счита Херцог.

Очаква се музеят Lusail да бъде приключен през 2029 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР