Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането

...
Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането
Коментари Харесай

БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането

Силното търсене на жилищни заеми ще ускори растежа на кредитирането през тази година, излиза наяве от макроикономическата прогноза на Българската национална банка. Българска народна банка чака разежът на заема за неправителствения бранш да се форсира до 7.3% през тази година, по отношение на 4.5% за предходната 2020 година, основно заради мощното повишаване на заемите за семейства.

„ Увеличаващото се търсене на потребителски и изключително на жилищни заеми в изискванията на продължаващо възобновяване на икономическата интензивност и удобни вероятности за пазара на жилища, запазващите се на ниски равнища лихвени проценти и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките ще способстват за ускоряването на годишния напредък на заема за семейства. ”, написа в прогнозата.

Забавяне в темпа на напредък може да се чака през 2022 година и 2023 година, като причина за това ще бъде спад в растежа на частното ползване.

В същото време Българска народна банка чака растеж при заемите за бизнеса през 2022 и 2023 година, защото компаниите ще търсят банков запас за капиталови цели в изискванията на ниски лихвени нива.

Делът на необслужваните заеми може да се увеличи заради приключването на удължените периоди по частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми.



„ Възможното умерено нарастване на каузи на необслужваните заеми в портфейлите на банките с приключването на удължените периоди по частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми, както и оповестеното от Българска народна банка нарастване на антицикличния финансов буфер, в действие от 1 октомври 2022 година, също са фактори с евентуален ограничителен резултат върху динамичността на заема за частния бранш. ”, написа в прогнозата.

Българска народна банка чака депозитите да продължат възходящата си посока заради повишаване на заплатите.

„ В изискванията на продължаващо повишаване на заплатите в прогнозния небосвод чакаме депозитите в банковата система да продължат да нарастват със относително високи темпове, само че да следват плавна наклонност към закъснение. Част от спомагателния приход на семействата се чака да бъде употребен за увеличение на частното ползване или да се поддържа от семействата под формата на пари в брой. Намаляването на несигурността, несъмнено от допускането за преодоляване на пандемията от COVID-19, ще способства за последователното ограничение на спестяванията с защитен претекст. ”, написа в прогнозата.
Брутният вътрешен продукт, инфлация, пазар на труда  Иде ли гладна новата година? Иде ли гладна новата година?
Инфлацията в България доближи невиждани равнища от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

Реалният Брутният вътрешен продукт на България ше нарасне с 3.9% през таз година и с 4.7% през идната 2022 година, сочи прогнозата на Българска народна банка. През 2023 година, темпът на напредък ще се забави до 3.8%.

„ През 2022 година се планува икономическата интензивност да доближи средногодишните си равнища отпреди рецесията, провокирана от разпространяването на COVID-19. ”. написа в прогнозата.

Българска народна банка чака инфлацията (на база хармонизраният показател на потребителските цени) да се форсира до 3.8% в края на 2021 година.

„ За възходящата динамичност на цените на базисните съставни елементи на ХИПЦ въздействие ще оказва както проявлението на косвени резултати от повишаването на горивата и храните върху цените на някои услуги, по този начин и по-високите разноски на компаниите за труд, електрическа енергия и газообразни горива. ”, написа в прогнозата.

През 2022 и 2023 година се чака закъснение на общата инфлация у нас до надлежно 1.5% в края на 2022 година и 1.6% в края на 2023 година.
 Заплатите набъбнаха с 1/3 за три години Заплатите набъбнаха с 1/3 за три години
Възнагражденията в България набъбнаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на междинния осигу...

„ Допусканията на ЕЦБ от 10 септември за значително закъснение в темпа на напредък на интернационалните цени в евро през 2022 година и за последващото им намаляване през останалата част от прогнозния небосвод са от главно значение за плануваното закъснение на общата инфлация в България през 2022–2023 година ”, написа в прогнозата.

Българска народна банка чака заетостта да продължи да нараства на верижна база през втората половина на годината, което да ограничи спада в броя на заетите лица до 0.3% през 2021 година

„ Прогнозираме също заетостта да се усили с 1.3% през 2022 година, само че растежът да се забави до 0.3% през 2023 година заради неподходящите демографски трендове в страната, като равнището на заетостта от 2019 година няма да бъде достигнато до края на прогнозния небосвод. ”, написа в прогнозата.

Компенсацията на един нает ще нарасне с 8.2% през 2021 година поради подобряването на икономическата интензивност, нарастването на минималната работна заплата от началото на годината и по-високите хонорари в обществения бранш.

„ Растежът на номиналните приходи на един нает ще се забави до 6.8% през 2022 година при допускането за по-слабо нарастване на заплатите в обществения бранш, до момента в който повишаването на икономическата интензивност и лимитираното предложение на труд в страната ще се отразят в покачване на растежа до 7.4% в края на прогнозния интервал. ”, написа в прогнозата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР