Силно земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер разтърси югозападната

...
Силно земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер разтърси югозападната
Коментари Харесай

Трус и потоп в Мексико: 7,4 разтърси Акапулко, порои убиха 17 пациенти в болница

Силно земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер раздруса югозападната част на Мексико, покрай курорта Акапулко, съобщи Ройтерс. Епицентърът му е бил на 37 км северозападно от Сан Маркос и 14 км югоизточно от Акапулко, щата Гереро, регистрира американският геофизичен институт (USGS).



Сградите се разклатиха в Мексико Сити измежду нощ, принуждавайки хората да избягат на улицата, предадоха международните организации. В някои елементи на града трусовете продължиха близо минута.



Земетресението е провокирало срутване на скали и повредиха здания, само че към този момент няма данни за жертви.

Не са породени огромни вреди в щата Гереро, където се намира Акапулко, нито в прилежащия щат Оахака или столицата Мексико Сити, сподели президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Засега няма информация за жертви, добави президентът.

Акапулко се намира на към 375 км от Мексико Сити. Столичен квартал остана без ток и изплашените поданици излязоха по улиците, някои съвсем единствено по пижами, споделя свидетел за Ройтерс. Местните поданици се бяха скупчили дружно под дъжда, с дребни деца и домашни любимци в ръце, прекомерно изплашени, с цел да се върнат по домовете си.

И до момента в който южните елементи на Мексико бяха разтърсени от мощното земетресение, то преди този момент в централните елементи на страната порои провокираха големи наводнения.

Придошла река умъртви 17 пациенти с ковид в болница

Дъждовете в централната част на Мексико наводниха болница. При случая починаха 17 души, оповестява Ройтерс. Повечето от тях са били с COVID-19 и са се лекували в болничното заведение в централния мексикански щат Идалго, в който проливните дъждове са довели до преливането на река Тула.

Над 40 пациенти са били евакуирани от чиновници на незабавна помощ, като по първична информация, публикувана от мексиканското държавно управление, към 2000 къщи са потърпевши от наводненията в региона.

Губернаторът на Идалго Омар Фаяд прецизирал, че за някои от болните гибелта е настъпила при изключването на електричеството вследствие на наводнението. Тогава спряло подаването на О2, витално значимо за апаратното им дишане.

В обществените мрежи бяха публикувани фотоси, на които се вижда по какъв начин медицински сестри бутат леглата на болните, а водата стига до коленете им. Част от интубираните пациенти са били преместени в други лечебни заведения благодарение на моторни лодки.



Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор прикани в " Туитър " хората, изложени на риск да станат жертва на наводненията, да потърсят леговище при другари и близки, които живеят на по-сигурни места, издигнати на височини.

" Много превалявания паднаха в долините на Мексико и ще продължи да вали ", предизвести Обрадор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР