Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма

...
Силно заразният вариант Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма
Коментари Харесай

Учените са нащрек заради братовчеда на Омикрон“

Силно заразният вид Омикрон на вируса SARS-CoV-2, чиято най-разпространена форма е известна като BA.1, понастоящем е причина за съвсем всички коронавирусни инфекции в международен мащаб. Сега обаче учените следят растеж на случаите, породени от непосредствен " братовчед ", прочут като BA.2, който стартира да изпреварва BA.1 в някои елементи на Европа и Азия. Това съобщи Ройтерс.

BA.1 съставлява 98,8% от секвенираните по света случаи, подадени в обществената база данни за следене на вируси GISAID към 25 януари. Според Световната здравна организация обаче няколко страни оповестяват за неотдавнашно нарастване на подварианта, прочут като BA.2.

В допълнение към BA.1 и BA.2 СЗО изброява два други подварианта под шапката на Омикрон: BA.1.1.529 и BA.3. Всички те са тясно свързани генетично, само че всеки от тях се отличава с разновидности, които биха могли да трансформират държанието му.

BA.2 е виновен за почти 82% от случаите в Дания, 9% във Англия и 8% в Съединените щати, въз основа данни от GISAID.

Според някои разбори BA.2 може да е даже по-заразен от към този момент извънредно заразния BA.1, само че до момента няма доказателства да заобикаля отбраната от имунизациите.

Датските здравни чиновници правят оценка, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въз основа на предварителни данни, макар че евентуално не предизвиква по-тежко протичане на болестта.
 Подвариант на Омикрон в Дания - по-заразен, само че не води до по-тежко боледуване
Подвариант на Омикрон в Дания - по-заразен, само че не води до по-тежко боледуване

Негови случаи има и във Англия, Швеция и Норвегия

В Англия предварителният разбор на следенето на контактите от 27 декември 2021 година до 11 януари 2022 година, осъществен от Агенцията за здравна сигурност (HSA), демонстрира, че предаването по домовете е по-високо измежду контактите на хора, инфектирани с BA.2 (13,4%), спрямо други разновидности на Омикрон (10,3%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР