Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява

...
Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява
Коментари Харесай

Бързо разпространяващ се птичи грип застрашава птицевъдството в Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се популяризира бързо из Европа, предизвиквайки паника измежду птицевъдите поради предходни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Болестта е открита във Франция, Нидерландия, Германия, Англия, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, откакто Русия, Казахстан и Израел към този момент пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, само че за огнища се оповестява и в птицеферми. Това към този момент е довело до гибелта или превантивното изтребване на най-малко 1,6 милиона пилета и патици в района.

В Нидерландия, която е най-големият европейски експортьор на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха премахнати поради вируса през есента, а над 900 000 умряха в единствено една плантация в Полша, оповестиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите измежду диви птици е по-голям в сравнение с през предишните две години поради огромната поява на разнообразни типове птичи грип в Европа, уточни представител на института Фридрих-Льофлер, който е немската организация за изследване на заразните заболявания измежду животните.

В Русия към края на октомври бяха изгубени към този момент 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една плантация покрай Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният вариант в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато районът претърпя най-голямата зараза измежду домашните и дивите птици. Има обаче и известия за определяне на вариантите H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е невисок, Европейската организация за сигурност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса би трябвало да се следи деликатно. Известно е, че вариантът H5N1 може да болести и хора.

Представители на птицевъдния бранш в Европейски Съюз показаха безпокойствие от новата зараза, само че обявиха, че към този момент имат опит в битката с заболяването.

Повече страни покачиха степента на паника до УвисокаФ, което значи, че всички типове птици би трябвало да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, сходно на други заболявания при животните, страните вносители постоянно постановат търговски ограничавания. Това би засилило проблемите, провокирани от рестриктивните мерки поради ковид, които към този момент заплашват да понижат продажбите през празничния сезон. За намаляване на последствията обаче може да помогне практиката на страните вносители да лимитират ограниченията единствено до обособените райони, наранени от вируса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР