Силно се надяваме, но не сме сигурни, че служебното правителство

...
Силно се надяваме, но не сме сигурни, че служебното правителство
Коментари Харесай

Панев: Дали служебното правителство целенасочено не действа срещу националния интерес -

Силно се надяваме, само че не сме сигурни, че служебното държавно управление не работи целеустремено против националните ни ползи, написа във Facebook съпредседателят на " Зелено придвижване " Владислав Панев.

Той заяви, че според Закона за достъп до информация е изпратил питане до служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на договарянията на държавното управление с " Газпром ".

, че в случай че до края на годината България не получи контрактуваните количества от " Газпром " и продължава да упорства за осъществяване на клаузите в подписания контракт, непризнавайки форсмажор, то тогава. По време на арбитраж всяка страна в разногласието си избира арбитър, а по-късно двете страни дружно избират трети арбитър.

Икономисти, специалисти и юристи обаче са на противоположното мнение - те настояват, че сега България е в по-силната позиция, защото съветската компания наруши контракта с смяната на механизма на заплащане. Това обаче ще се промени, в случай че доставките по контракта се възобновят - тогава Русия ще има съображение да осъди страната на арбитраж. В края на предходната седмица някогашният финансов министър Асен Василев разяснява какъв брой е значимо всеки ден " Булгаргаз " да изпраща поръчки за доставки и да превежда дължимата сума в долари, както е по контракта. Такава бе практиката по време на държавното управление на Кирил Петков. Въпреки че " Газпром " връща сумите, защото не са в рубли, кореспонденцията служи и за доказателство, че България е правилна и извършва своите отговорности. Миналата седмица обаче служебният енергиен министър заяви, че тази процедура е прекратена.

Ето и целият текст от обявата на Владислав Панев по тематиката:

" Понеже служебни министри, в това число на защитата, се упражняват на тематика какъв брой ще платим на " Газпром ", в случай че не преговаряме с тях, с юрист Димитър Стоименов взехме решение да питаме непосредствено министъра на енергетиката по закона за достъп до информация.

Въпросите са ни дали изобщо от " Газпром " е имало някаква връзка и искания за заплащане от вида " вземаш или плащаш ". И дали има мнение от юридическа адвокатска фирма, което да приема за действителен риска от заплащане на неустойки от " Булгаргаз ".

Убедени сме, че подобен риск няма, в случай че министрите със своите изказвания и допускания сами не дискредитират българската позиция, която до момента беше, че всеки ден завяваме количества природен газ, само че не ги плащаме, поради опит за едностранна смяна на дълготрайния контракт от страна на " Газпром ". Силно се надяваме, само че не сме сигурни, че служебното държавно управление не работи целеустремено против националните ни ползи. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР