Силно разделение в обществото за НАТО - 40 на сто

...
Силно разделение в обществото за НАТО - 40 на сто
Коментари Харесай

Разделение за НАТО: 40 на сто от българите за, 34 % против

Силно разделяне в обществото за НАТО - 40 на 100 от българите имат позитивно отношение, а 34 на 100 негативно към Алианса.

Това сочат данните от национално представително проучване на. Проведено е в интервала 6 – 14 февруари 2022г., измежду 1060 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.

Тази поляризация е артикул на диаметрално противоположни позиции, споделяни от обособените партийни последователи. Симпатизантите на Демократична България (63%) и на ГЕРБ (62%) образуват групата на хората с преобладаващи положителни настройки към НАТО. Привържениците на Политическа партия и Има Такъв Народ гравитират към стойности малко под междинното за страната (37%-39% позитивни оценки), а при тези на Българска социалистическа партия по традиция доминират отрицателните отзиви (38%:26%).Най-радикално враждебно са настроени симпатизантите на " Възраждане " - 65% от тях са против Евроатлантическия съюз.
Как би трябвало да се работи в този момент при напрежението Русия - Украйна
Тези базисни настройки рефлектират и върху разбиранията за това по какъв начин би трябвало да работи България в сегашната спешна обстановка към напрежението Русия – Украйна.

28 на 100 са на мнение, че с цел да подсигурява националната си сигурност, страната ни би трябвало да ускори интеграцията си в НАТО.

17% са на противоположната позиция – България да напусне НАТО.

Мнозинството, 42%, възпроизвежда двусмислените позиции, изказвани по разнообразни мотиви от висшия управнически ешелон – участие в НАТО без по-силна интеграция.

За по-силна интеграция в НАТО стабилно се афишират симпатизантите на Демократична България (47%), а след радикалния разлом с Румен Радев - и тези на ГЕРБ (38%). Сред симпатизантите на самата ръководеща коалиция обаче е налице цялата палитра от отзиви. От твърдото предпочитание за „ повече евроатлантическа интеграция “ на Демократична България, през флуидната позиция на Политическа партия и Има Такъв Народ (едва по 22% и от двете партии са за мощна евроатлантическа интеграция), до безапелационното отвращение за интеграция измежду Българска социалистическа партия симпатизантите – едвам 10% против 35% искащи овакантяване на НАТО.

" В условия на дълготрайна икономическа и външнополитическа рецесия, когато би трябвало да се вършат сложни избори, рискът тук е съществуващият разнобой в мненията да се трансформира в тънкият лед, който да пропука съдружните салда ", означават от " Алфа Рисърч ".

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/alpha9.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />

" България е към този момент 18 години член на НАТО и 15 години - на Европейски Съюз. Въпреки, че е налице дълготраен политически консенсус сред главните политически сили за евро-атлантическата ориентировка на страната, периодичен се слага въпросът – задоволително постоянен, предан и деен съдружник ли е тя, или пък е „ слабото звено “ в евроатлантическия съюз?

Колебливите и спорни изявления на българския политически хайлайф през годините се оправдават и обосновават като предписание с публичните настройки. От своя страна, хората разумно следват конформистките сигнали „ от горната страна “ и по този начин се въртим в един циничен кръг, който нито един политически водач не е поел отговорността да разчупи.

По отношение на Европейски Съюз, директните и по-непосредствено свързани с всекидневието промени, от които се възползват огромна част от хората (като опциите за пътешестване, обучение, работа, ролята на европейските средства в българската стопанска система и пр.) прави настройките по-устойчиво положителни. Макар и с известни съмнения в годините, последващи рецесиите в самия Европейски Съюз, като терористичните атентати, мигрантската вълна, Коронавирус пандемията и други, 58% от българите имат позитивно отношение към Европейски Съюз и единствено 13% - негативно.

Съвсем не по този начин еднопосочно е отношението към НАТО. При отсъствието на непосредствени закани за националната сигурност, преимуществата от участието в съюза не са ясно забележими за редовия българин. Ако не бъдат намерено и разбираемо обговорени от политическите водачи, което не се случва в продължение на последните 10 години, в това число през последните месеци, хората остават мощно комплицирани и дистанцирани ", е коментарът на организацията.
49 на 100 остават на по-твърдата позиция за Северна Македония
Подобна е обстановката и по другата изключително сензитивна за българското общество тематика – европейското участие на Република Северна Македония. 31% са последователите на оповестения нов, по-гъвкав метод в договарянията с нашата съседка, само че 49% са за придържане към досегашната по-твърда позиция. По този въпрос тънките червени линии минават освен сред съдружните сътрудници, само че и вътре измежду техните симпатизанти. С изключение на Демократична България, последователите на всички партии в ръководещата коалиция, в това число и тези на Политическа партия, отдават желания на досегашния метод.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/alpha10.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР