Силно - но недостатъчно за управление - представяне за популисткото

...
Силно - но недостатъчно за управление - представяне за популисткото
Коментари Харесай

Италианците предпочетоха популисти и крайно десни във вот без ясен победител

Силно - само че незадоволително за ръководство - показване за популисткото придвижване " Пет звезди " и за десния блок от три партии в парламентарните избори за долна камара. Изненадващо положителни резултати за " Пет звезди " и за антиимигрантската извънредно дясна " Северна лига " във авторитетния Сенат.

Това са първите заключения от екзит пол данните на социолозите, оповестени след края на изборния ден в неделя. Ако се потвърдят и от публични данни, те ще оправдаят прогнозите, че в Народното събрание няма да има явен победител и сглобяването на ръководеща коалиция няма да е елементарно.

Две екзит пол изследвания демонстрираха, че " Пет звезди " става най-голямата партия в двете камари на Народното събрание с към 33-36% от бюлетините на гласувалите. Това е много под прага от 40% за приемане на парламентарно болшинство, само че незабравим резултат за придвижване, появило се през 2009 година и обрало недоволството от корупцията и бавното икономическо възобновяване.

Приблизително толкоз може да получи в долната камара и блокът на десните партии, като Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони и " Северна лига " събират по 12.5-15.5%.

Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, само че се срутва на към 18% и ще бъде третата мощ в Народното събрание. Еторе Розато, народен представител от долната камара, съобщи, че " в случай че това е крайният резултат, за нас той е проваляне и ще преминем в съпротива ".

Италия излиза разграничена от вота. Югът най-вероятно е подкрепил най-вече " Пет звезди ", изключително поради обещанието да бъде въведен обезпечен най-малък приход от 780 евро месечно за бедните. Богатият Север би трябвало да е дал своя вот за Берлускони и крайната десница. Управляващите са " притиснати " на дребна територия в Централна Италия най-вече в Тоскана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР