Силният вятър, с пориви над 130 километра в час, нанесе

...
Силният вятър, с пориви над 130 километра в час, нанесе
Коментари Харесай

След бурята във Враца: Разрушени покриви, изпочупени стъкла и изкоренени дървета

Силният вятър, с пориви над 130 километра в час, нанесе съществени вреди във Враца. Има доста паднали и изкоренени дървета, разрушени покриви и изпочупени витрини. Прекъсната е даже контактната мрежа на градския превоз. А пасажери претърпели същински потрес, тъй като стъклата на рейса им се счупили от вятъра. Обявено е отчасти бедствено състояние. Утре в града ще бъде неучебен ден, тъй като отново ще е прохладно.



Паднали клони и изкоренени дървета, разрушени покриви на публични и частни здания. Така осъмна Враца от ураганния вятър, който продължава и сега. Поривите му даже надвишиха 130 км/ч. Първата потърпевша от бурята е Цветелина, която се качила на градския рейс и малко откакто той потеглил, от мощния вятър се счупили стъклата.

" Самият рейс стартира да се люлее, започнаха да падат стъклата заради мощния вятър и чух мъжът до мен да споделя: " Легнете долу и си завийте очите ". В този миг си хванах челото и от мен течеше кръв от главата ми. Спряхме водача сподели: " Има ли нещо? ", крещя: " Не, към този момент е единствено драскотина ". Направо все едно някой с чук ги строши, само че благодаря на Бог, че ме резервира ", споделя Цветелина.

След като водачът се уверил, че няма тежко потърпевши, траял до идната спирка, където пасажерите били извозени с различен рейс. От ураганния вятър са се срутили външни и вътрешни стени в шивашко дружество. Служителите са били неотложно евакуирани и няма потърпевши.



" Две външни стени. Впоследствие падат и две вътрешни, вятърът нахлува вътре в постройката. Вътре успяхме да загасим всички съоръжения за електричество, пара, вода, с цел да не настъпят нови провали. За благополучие няма потърпевши чиновници, успяхме бързо да ги евакуираме. Тепърва ще правят оценка вредите, има застраховка постройката. Но както виждате, времето е динамично, не се знае дали това ще бъде крайният резултат ", сподели Златомир Борисов - шеф произвеждане на шивашката компания.

Една от основните улици в града е затворена за придвижване поради падналия покрив на филиала на ВТУ.

" Предприети са дейности за студентите да са на безвредно място, с цел да не пострадат и преподаватели и студенти. Всичко е умерено в университета, няма суматоха и сега ще описваме вредите ", сподели Анна Целова - зам.-директор на филиал ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", Враца.

При рухването на структурата е прекратена контактната мрежа на градския превоз. Цяло знамение е, че в този миг не е имало коли и хора в региона. Екипи на БКС и пожарната работят по премахване на вредите. От ураганния вятър е прекратено електрозахранването в селата Челопек, Паволче, Лютаджик, Бели извор, Чирен, Костелево и Нефела. А в няколко квартала на града има скъсани електропроводи.



" Коледният базар, който сега прибираме, част от къщите безусловно бяха въргаляни през нощта, това са къщи тежащи над 800 кг. Има села без ток в нашата община, има доста скъсани електропроводи. След края на бурята, уповавам се да завърши през днешния ден да бъдат разказани вредите, в резултат на което ще аплайваме за финансиране за част от нанесените вреди пред междуведомствената комисия " Бедствия и повреди ". От общината приканват хората да останат по домовете си поради заплахата от падащи предмети ", сподели кметът на Община Варна Калин Каменов.



Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР