Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за

...
Силният растеж при жилищното кредитиране може да създаде условия за
Коментари Харесай

Банките не очакват ръст на неплатежоспособност за жилищните кредити

Силният напредък при жилищното кредитиране може да сътвори условия за по-голяма задлъжнялост на семействата, предизвестяват от Българска народна банка. В централната банка регистрират, че междинния размер на новите заеми нараства до 180 хиляди лева

Причината е повишаването на жилищата и потребността кредитополучателите да вземат по-голям заем. Увеличава се и междинната продължитеност за погашение на заема до 25 години. Възможно ли е отрицателните стопански трендове да се развият дотам, че попречат на семействата да изплащат заемите си?

България е измежду водещите страни в Европа по растеж на заплатите. Освен това обществените заплащания също се усилиха, което оказа помощ на страната да премине през рецесиите от последните три години.

" Доходите, в това число и тези, които се дават на страната - приказваме за пенсионни и обществени заплащания, бяха значително увеличени през последните няколко години, което даде опция България да премине сполучливо последните 2 рецесии ", разяснява доктор Юлиан Войнов, икономист.

Именно затегнатият пазар на труда в действителност не разрешава на огромна част от страните от еврозоната или Съединени американски щати, да изпаднат в рецесия точно заради положителното заплащене и търсенето. Повишаването на приходите на популацията въздейства отрицателно на инфлацията, само че въпреки това пък подкрепя икономическата интензивност.

" Действително европейската стопанска система е подложена на разтърсвания. Важното за България е да имаме още по-бърз стопански напредък. Охлаждането на стопанската система към момента не ни е засегнало, само че ние би трябвало да се стремим точно в тази обстановка, в която другите страни изпитват компликации още по-бързо да растем, с цел да имаме по бързо повишаване на приходите и да стигаме стандарта на живот в Западна Европа. Това би трябвало да се случи през повече вложения, индустриална политика, по-добро потребление на европейските средства. Виждате - още не сме получили втория транш по ПВУ. Смятам с допустимо най-бързо влизане в еврозоната, за жалост и там не съм оптимист, че това ще се случи през идната година и да привличаме огромна част от производствата, които се връзщат в Европа и би трябвало да се връщат тук, в България ", сподели Атанас Пеканов, икономист.

Банките у нас добре преценят риска от изпадане в несъстоятелност на кредитополучателите, само че не чакат утежняване на обстановката.

" Заетостта при нас и стопанската система работят относително добре. Разбира се, имаме закъснение в темпа на напредък и у нас, само че нещата не са трагични, те са в границите на естественото, предстоящо закъснение на икономическата интензивност в случай, че наблюдавахме такива съществени шокове, каквито бяха растежът на енергийните, на питателните артикули. Нарастването на лихвените проценти, всичко това значително тези отрицателни шокове ги изконсумира и те се осъществиха. Не чакам трагично утежняване на икономическата ни интензивност в кратковременен проект ", счита Борис Петров, финансист.

В банковия бранш не чакат растеж при неприятните заеми.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР