Тайфунът Ханун прекъсна електрозахранването, спря полетите в японската Окинава

...
Силните ветрове и проливните дъждове от приближаващия тайфун убиха поне
Коментари Харесай

Силните ветрове и проливните дъждове от приближаващия тайфун убиха поне един човек и спряха тока на стотици хиляди хора в Южна Япония.

Бавно движещият се тайфун Ханун, който приближаваше югозападните острови на Япония в сряда, също наложи отмяната на стотици полети до популярната туристическа дестинация Окинава и други острови, блокирайки хиляди туристи.

Японската агенция за управление на пожари и бедствия съобщи, че 90-годишен мъж е починал, след като е бил премазан под срутен гараж, докато медиите съобщават, че най-малко 11 други са били ранени.

Бурята, описана като „много силна“ от Японската метеорологична агенция (JMA), доведе до максимални постоянни ветрове от 200 км/ч (124 мили/ч), докато в някои райони на Окинава паднаха повече от 250 мм (9,84 инча) дъжд през последните 24 часа.

JMA предупреди за наводнения и свлачища в някои части и властите издадоха заповед за евакуация в цяла Окинава и в части от съседната префектура Кагошима, призовавайки повече от 690 000 жители да се преместят на безопасно място.

Телевизионни кадри показаха силни ветрове, които обръщат коли на паркинги, докато дъждът разбива празните улици в Окинава.


Местната компания Okinawa Electric Power съобщи, че около 210 000 домакинства, или 34 процента от всички обхванати къщи, са имали прекъсвания на електрозахранването към 13:00 ч. японско време (04:00 GMT), според нейния уебсайт.

Kyushu Electric Power съобщи, че електрозахранването е прекъснато за 10 030 къщи на островите Амами в Кагошима.

Мобилните оператори SoftBank Corp и KDDI съобщиха, че телефонните и интернет връзките в някои райони на Окинава са прекъснати поради прекъсване на захранването.

В столицата на Окинава Наха летището беше напълно затворено за втори ден в сряда. Общо 951 полета бяха отменени във вторник и сряда, докато 35 фериботни линии преустановиха дейността си, съобщи японското министерство на транспорта.

Japan Airlines каза, че може да спре повече полети до и от летищата в Окинава също в четвъртък и петък.

All Nippon Airways (ANA) също посочиха възможност за допълнителни анулирания.

Големите куриерски компании Yamato Holdings и Sagawa Express на SG Holdings спряха всички доставки на колети до Окинава от други райони на Япония поради прекъсване на транспорта.

Бурята връхлита по време на пиковия летен туристически сезон, при който броят на посетителите се връща на нивата отпреди пандемията тази година. Окинава често е връхлитано от тайфуни, но обикновено по-късно през годината.

Окинава е домакин на по-голямата част от силите на Съединените щати в Япония и персоналът на военновъздушната база Кадена – една от най-големите инсталации – е бил призован да вземе всички необходими предпазни мерки.

JMA прогнозира, че тайфунът ще се движи на запад през Източнокитайско море към китайските провинции Джъдзян и Фуджиан и на север от Тайван до петък, но след това ще се обърне на североизток, потенциално насочвайки се към третия по големина остров в Япония Кюшу.

Тайфунът Ханун идва само дни след като регионът беше ударен от тайфуна Доксури, който заля Северен Китай в една от най-лошите бури от повече от десетилетие и нанесе щети на производството на ориз във Филипините.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР