Силните трусове на европейските и азиатските пазари продължиха вчера и

...
Силните трусове на европейските и азиатските пазари продължиха вчера и
Коментари Харесай

Буря в Европа и Азия след банковите фалити! Срина се Credit Suisse, спасяват я с $54 млрд.

Силните земетресения на европейските и азиатските пазари продължиха през вчерашния ден и през нощта след двата банкови банкрута в Съединени американски щати.  " На ръба " е водещата швейцарска банка Credit Suisse, чиито акции през вчерашния ден се сринаха с 30%, откакто тя призна недостатъци във финансовата си отчетност. Това ускори страховете от международна финансова рецесия. Рано тази заран от Credit Suisse оповестиха, че ще взета до 54 милиарда $ заем от Швейцарската централна банка, с цел да покачат ликвидността и доверието на вложителите, съобщи Ройтерс.

 

Съобщението на швейцарския банков колос оказа помощ да се спрат сериозните разпродажби на финансовите пазари в азиатската утринна търговия в четвъртък, откакто през нощта в Европа и Съединени американски щати се следиха бурни сесии.

 

Със утринното си известие Credit Suisse разгласи, че ще упражни правото си на заем от централната банка в размер до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара). Това се случи след уверения от швейцарските управляващи в сряда, че Credit Suisse дава отговор на " финансовите и ликвидните условия, наложени на редовно значимите банки ", и че при нужда може да получи достъп до ликвидност от централната банка.

 

Credit Suisse е първата огромна международна банка, на която се оказва незабавна помощ от финансовата рецесия през 2008 година насам, а проблемите ѝ породиха съществени подозрения дали централните банки ще могат да продължат битката си с инфлацията с нападателно повишение на лихвените проценти, отбелязва осведомителната организация.

Основаната през 1856 година Credit Suisse се сблъска с поредност от кавги през последните години, в това число обвинявания в пране на пари, обвинявания в шпионаж и овакантяване на високопоставени чиновници.
 
Епицентър - Европа

Проблемите на 167-годишната банка реалокираха фокуса на вложителите и регулаторните органи от претърпелите два банкови банкрута преди по-малко от седмица Съединени американски щати в Европа, откакто стартира всеобща ликвидация на акциите на Credit Suisse, а най-големият ѝ вложител съобщи, че не може да даде по-голяма финансова помощ, с цел да се овладее обстановката заради регулаторни ограничавания.

 

Опасенията за Credit Suisse се прибавиха към по-широките страхове в банковия бранш, провокирани от банкрута на двете приблизително огромни американски Silicon Valley Bank и Signature Bank предишния петък и в понеделник. Крахът на SVB предходната седмица, последван от този на Signature Bank два дни по-късно, накара акциите на международните банки да потеглят надолу като във влакче на ужасите - написа Ройтерс, защото вложителите се притесняват от нов сюжет " Лемън Брадърс ". Фалитът на този колос на Уолстрийт провокира международната финансова рецесия преди повече от десетилетие.

 

Американският президент Джо Байдън се опита да успокои обстановката с изказване, нервните пазари отхвърлиха уверенията му, че незабавните ограничения ще върнат обстановката под надзор.

 

В сряда ситуацията с Credit Suisse намали със 7% европейския банков показател, а петгодишните суапове за кредитно несъблюдение на водещата швейцарска банка доближиха нов рекорден връх.

 

Напускането на вложителите породи опасения за по-голяма опасност за финансовата система, а двама източници на Ройтерс са декларирали, че Европейската централна банка се е свързала с банките, които следи, с цел да ги разпита за експозициите им към Credit Suisse.

 

Министерството на финансите на Съединени американски щати също съобщи, че следи обстановката към Credit Suisse и е в контакт с световните си сътрудници, съобщи представител на министерството на финансите.

 

Според информация на Би Би Си Английската централна банка се е свързала с Credit Suisse и швейцарските управляващи, с цел да следи обстановката.

Реакция пристигна и от Австралия. Властите оповестиха, че банките в страната са добре капитализирани. Там се привиква среща на главните регулаторни органи и централната банка, с цел да обсъдят срутва на SVB.

 

Азия и Австралия

Азиатските акции последваха спада на Уолстрийт в четвъртък, а вложителите купуваха злато, облигации и долари. Въпреки че известието на швейцарската банка оказа помощ да се понижат част от тези загуби, търговията беше нестабилна, а настроенията - неустойчиви.

Японският показател Nikkei 225 се намали с 1,1% в късната обедна търговия, а пазарите в Хонконг и Сидни се намалиха с над 1,5%. Индексът Shanghai Composite загуби 0,5%.

 

Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management, съобщи, че опасенията за банковата система в Азия са лимитирани сега, защото " банките са доста по-добре капитализирани ".

 

„ Това отстранява непосредствения риск, само че ни изправя пред различен избор. Колкото повече притъпяваме паричната политика, толкоз повече би трябвало да живеем с по-висока инфлация, а каква ще бъде тя – попита Деймиън Бой, основен пълководец по акциите в Barrenjoey в Сидни. – Дали избавителните ограничения усъвършенстват нещата?

 

Обратно в Съединени американски щати

Финансовата стихия в Европа не значи, че проблемите в Съединени американски щати са загърбени. Вчера Fitch и S&P Global понижиха кредитния рейтинг на First Republic Bank, което е финален знак за това по какъв начин банкрутът на Silicon Valley Bank се отразява на по-широкия банков бранш в Съединени американски щати.

 

Агенция " Фич " понижи своя рейтинг за американския заемодател до " BB " от " A- " и предизвести за " нараснала възможност " от по-нататъшни намаления.

 

По-рано в сряда и S&P намали дълготрайния кредитен рейтинг на First Republic Bank до " ВB+ " от " A- ". Всички рейтинги на S&P Global за First Republic са сложени под " отрицателно " наблюдаване с опция за ново намаляване.

 

Третата водеща международна кредитна организация - Moody's сложи в понеделник под отрицателно преразглеждане рейтингите на First Republic.

 

Източник: Оффнюз

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР