Силните бури насред горещото лято в Европа днес доведоха до

...
Силните бури насред горещото лято в Европа днес доведоха до
Коментари Харесай

Смъртоносни бури връхлитат Европа, дъждът леко помага срещу горските пожари

Силните стихии посред горещото лято в Европа през днешния ден доведоха до минимум 10 смъртни случая, съобщи ДПА.

Две деца починаха в Южна Австрия при случай, при който няколко дървета бяха повалени от стихия в езеро в провинция Каринтия. Други към 10 души бяха ранени, някои от тях съществено. В провинциите Щирия, Каринтия и Източен Тирол влаковете бяха спрени поради прекратено от бурите електрозахранване, оповестиха Австрийските федерални железници, а някои пътища също бяха блокирани от паднали дървета.

Трима души, в това число момиче и стара жена, починаха през днешния ден при мощна стихия, блъснала с ураганни ветрове Корсика и оставила 45 000 семейства без електричество, заяви Ройтерс. Градушка, мощен дъжд и ветрове, достигащи скорост от 224 км/ч, връхлетяха френския остров в Средиземно мори. А в някои елементи от Франция, страдаща това лято от горещини и тежка суша, единствено за няколко часа паднаха повече дъждове в сравнение с през последните няколко месеца. Сред жертвите на мощната стихия в Корсика са 13-годишно момиче, починало от паднало дърво върху къмпинг, и 72-годишна жена, чиято кола била ударена от отвеян покрив на дървена сграда на плажа, оповестяват управляващите. Третата жертва е 46-годишен мъж, умрял в къмпинг в град Калви, заяви Асошиейтед прес. Най-малко 12 души са ранени, един от тях е в сериозно положение, почнала е избавителна интервенция в морето за няколко кораба, неуспели да стигнат до брега.

В континентална Франция електроразпределителното сдружение " Енедис " заяви, че към 100 семейства са останали без ток след стихия, връхлетяла южните департаменти Лоар и Ен. Снощи в Марсилия улиците бяха наводнени от дъжда, потоци от вода се стичаха по стълбите в пристанищния град, демонстрират видеоклипове, оповестени в обществените мрежи.

Френският президент Еманюел Макрон свика изключително съвещание на държавното управление, което ще се организира по видеоконферентна връзка, за съгласуване на реакцията на рецесията, заяви Ройтерс.

В италианската област Тоскана двама души починаха при мощните стихии, оповестяват медиите. Мъж и жена са били ударени от падащи дървета. Областният шеф на Тоскана Еудженио Джани разгласява в Tуитър видео, на което се вижда по какъв начин празно виенско колело се върти лудо под напора напразно в град Пьомбино, а някои от кабинките се откачат и излетяват във въздуха, а в обществените мрежи се появиха и фотоси на коли, ударени от дървета.

Пожарникарите са провели над 150 интервенции в областите Лигурия и Тоскана. Централната област Емилия-Романя също беше съществено наранена от бурите.

Заради мощния вятър и дъжд в цяла Северна и Централна Италия беше издадено предизвестие за утежняване на времето.

Във Венеция стихия опустоши чадърите и столовете на кафенетата на площад " Сан Марко " и изтръгна капаците на прозорците на някои по-стари здания.

Екстремните метеорологични условия предизвикаха местни спирания на електрозахранването в някои региони на Италия.

Същевременно в южните региони на страната, като Сицилия и остров Пантелерия, не престават да горят горски пожари.

През цялото лято Европа се сблъскваше с рискови метеорологични условия, които съгласно специалистите са повлияни от изменението на климата, отбелязва ДПА.

Испания, сходно на Франция, също е опустошена от горски пожари, само че с помощта на дъждовете пламъците в област Валенсия бяха овладени. Преди това към 2000 души бяха евакуирани от домовете си поради пожарите, само че някои от тях към този момент могат да се върнат, оповестиха испанският вестник " Ла Вангуардия “ и националната телевизия РТВЕ.

Европейският съюз претърпява най-тежките горски пожари по това време на годината, откогато през 2006 година започнаха да се водят взаимни записи, заяви по-рано през днешния ден Европейската комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР