Силни вторични трусове има в Егейско море след разрушителното земетресение

...
Силни вторични трусове има в Егейско море след разрушителното земетресение
Коментари Харесай

Вторични трусове на остров Кос след разрушителното земетресение

Силни вторични земетресения има в Егейско море след разрушителното земетресение по турското крайбрежие и околните гръцки острови. Най-силният от тях беше регистриран нощес след 20:30 ч. с магнитуд 4,6 по Рихтер, съобщи специфичният делегат на bTV на остров Кос Петър Нанев.

Островът стартира да се връща към естествения си темп на живот.

Пристанището работи отчасти, само че фериботът, който потегля от Кос, към момента е спрян. Туристическите лодки обаче се движат и всеки екскурзиант от Кос може да посети прилежащия Бодрум, който е на 20 минути път по вода.

Има туристи, които желаят час по-скоро да си тръгнат, други пък не обръщат чак такова внимание на отминалото земетресение.

Стотици прекараха предходната нощ навън, страхувайки се да се върнат по домовете или хотелите си след земетресението в петък сутринта. Вторичните земетресения довечера значат, че мнозина евентуално ще прекарат втора нощ навън, съобщи Асошиейтед прес.

„ Туристите бяха изплашени, несъмнено. Някои от тях желаеха да се приберат незабавно, само че други взеха решение да останат. В течение на времето схванаха, че са в безопасност”, описа хотелиерът Костас.

--> По думите му всички здания в Кос са издигнати по отношение на доста строги правила поради заплахата от трусове. По-новите хотели са устойчиви, има проблеми основно при античните здания и доста остарели здания, означи хотелиерът.

Той е безапелационен, че хотелите са се върнали към естествената си работа и няма причина гостите да се отхвърлят от почивките си.

„ Районът, както и южна Италия, е благоразположен към земетресения. Затова успокояваме туристите, които не са привикнали с тези феномени. И те съумяват да превъзмогнат шока”, увери Костас.

Туристката от Холандия Сара пък е на мнение, че ваканцията й въпреки всичко е била хубава макар труса.

Специалисти започнаха да правят оценка вредите за културните монументи и инфраструктурата на острова след мощното земетресение в региона на Егейско море, при което починаха двама души, а съвсем 500 бяха ранени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР