Силни критики към подхода на медиите и на властите у

...
Силни критики към подхода на медиите и на властите у
Коментари Харесай

Критики към медии и властта за обявяването на радикализирания младеж

Силни рецензии към метода на медиите и на управляващите у нас за метода им при оповестението на случая с 16-годишния радикализирал се юноша от Пловдив, насочиха в понеделник от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ).

В събота бе оповестен казусът за ареста на малолетното момче, откакто родителите му се обърнали за помощ към страната, обезпокоени от държанието на сина си и невъзможността да се оправят с казуса. Той обаче бил задържан след обиск на стаята му, при който бил открит байрак на терористичната организация " Ислямска страна ", обвързвана с нея литература и материали за основаване на бомба. Младежът бе пуснат на независимост под надзора на психолози и обществените служби, само че прокуратурата продължи да упорства той да остане в ареста, а медии се втурнаха да търсят кой тъкмо е младежът.

Българският офис на организация укори изданията, разкрили самоличността на момчето и даже разгласили негова фотография, въпреки и с черна лента пред очите, за това, че не са спазили правилата на етично отразяване на вести, свързани с деца. Такива са планувани в законодателството и в Етичния кодекс на българските медии, а също по този начин са в детайли прегледани в Пътеводителя за етично отразяване на деца, създаден от УНИЦЕФ и АЕЖ.

Разкриването на самоличността на момчето може да го обрече на стигма и обществена изолираност и да няма никакъв резултат от почналата работа на психолози и експерти с него по дерадикализацията му. Същото предизвести по-рано денем и психологът Младен Владимиров

" Става дума за 16-годишно дете ", сигнализират от АЕЖ. Според организацията разкриването на самоличността на момчето " би имало тежки последствия за подрастващия, както и за неговото семейство, което наподобява се е намесило в точния момент ". " Това би могло да компрометира цялостния развой по дерадикализация и поддръжка, която би трябвало да получи момчето, обричайки го на стигма и обществена изолираност. Също по този начин би могло да има отрицателни последствия върху други деца в риск от радикализация ", показва се в позиция на журналистическата организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР