Силна полемика с разрази около използването на личните данни на

...
Силна полемика с разрази около използването на личните данни на
Коментари Харесай

Продължава полемика около използването на лични данни от компания, свързана с Тръмп


Силна дискусия с развихри към потреблението на персоналните данни на 50 милиона консуматори на най-популярната обществена мрежа, Facebook (Facebook), от компания, обвързвана с предизборния щаб на Доналд Тръмп преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември 2016 година, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че абсурдът е засегнал икономическия модел на Facebook и курсът на акциите му на Уолстрийт е понижен с 6,8 %.

Според няколко медии, измежду които американският всекидневник " Ню Йорк таймс " и английският седмичник " Обзървър ", английската компания Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica) е употребила персоналните данни на 50 милиона консуматори на обществената мрежа без тяхно единодушие, с цел да създаде програмен продукт, допускащ да бъдат планувани настройките на гласоподавателите и да им бъде повлияно. Това е станало благодарение на приложение за психически проби, създадено от съветския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 консуматори на Facebook.

От обществената мрежа признаха, че приложението се е сдобило с персонални данни и на " приятелите " във Facebook на изтеглилите го консуматори.

Кеймбридж Аналитика, на която щабът на Тръмп е платил за осъществени услуги, отхвърли да е употребила данните от Facebook за потребностите на предизборната акция на бъдещия президент на Съединени американски щати. Компанията посочи и че не е работила по референдума през юни 2016 година, на който британците гласоподаваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Според специалисти от обществената мрежа не са разбрали разликата сред търговски и политически реклами. " Голям проблем е, че Facebook наподобява не прави разлика сред това да продава маратонки и президентска стратегия ", разяснява Даниъл Крайс, учител в Университета на Северна Каролина.

В този подтекст шефът на Facebook по сигурността Алекс Стамос разгласи, че оттук насетне ще се концентрира върху сигурността при избори, само че няма да напусне обществената мрежа.
Канал 4 на английската телевизия популяризира хипотетични фрагменти, снимани със скрита камера, на които шефът на Кеймбридж Аналитика Александър Никс се хвали, че е ползвал неетични техники, с цел да залага клопки на политически съперници по време на акции, съобщи ДПА.

Никс приказва в това число за разпространение на подправени известия в интернет.

Има данни, че Кеймбридж Аналитика е повлиявала на избори в целия свят.

Британската работа за контрол на информацията заяви, че ще изиска правосъдна заповед за изследване на компютрите и сървърите на компанията за стратегически връзки. Причината е, че основаната в Лондон Кеймбридж Аналитика не сътрудничи на следствието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР