Силна лятна буря и последвал - може би и закъснял

...
Силна лятна буря и последвал - може би и закъснял
Коментари Харесай

Код "червено" в ЦСКА

Силна лятна стихия и последвал - може би и просрочен - червен код. В такава конюнктура се озова ЦСКА след турбулентните последни десетина дни.

Червените влязоха с позитивна настройка в сезона, само че всичко се обърна внезапно с главата надолу. Кошмарното начало, белязано от няколко слаби резултата и по-лошото - безлична игра, донесе разтърсвания на " Българска войска ", изходът от които мъчно може да бъде очакван.

ЦСКА към момента държи ориста си в ръце, най-много тъй като от спортна позиция резултатите не са необратими. Първенството преди малко стартира, а в Лига Европа занапред предстоят мачовете с " Осиек ". Допълнителен тласък пред алените е положителният чоп за възможния идващ кръг, в който противник може да бъде черногорският " Будучност " или украинският " Зоря " (Луганск).

Истински огромният проблем обаче е отприщилото се напрежение по всички точки - сред последователи, футболисти и управление. Затова в този момент е времето за твърди, решителни и бързи ходове от притежателя на клуба Гриша Ганчев. Ключовите думи в дневния ред на " Българска войска " би трябвало да са " отговорност " и " тактика ", тъй като сега се виждат пропуски във всяко звено - от структурата на клуба, през работата с тима до привличането на публиката на стадиона.

(Не)очакваната рецесия

ЦСКА стартира годината с високи упования и вяра. Те бяха подбудени от свършеното през лятото - за разлика от предходни сезони в този момент селекцията беше направена рано и новите футболисти се включиха в подготовката от началото ѝ.

Приятелските срещи също по-скоро подплатиха упованията за добър старт. В шестте си контроли ЦСКА имаше положителни моменти, победи австрийския " Ред бул " и позволи единствено два гола.

Още първият формален дуел обаче трябваше да послужи като сигнална лампа макар разгромното 4:0 против " Титоград " в София. Срещу черногорския противник се видяха неточности и съмнения в отбрана, от които противникът не се възползва през първото полувреме. Сходна беше картината и в реванша, където само безапелационният триумф от първия мач можеше да послужи за опрощение на българския тим.

Напълно друго беше чувството в двата кръга в Първа лига. От семействата си против " Етър " (2:2) и " Черно море " (1:3) ЦСКА взе единствено точка. Звучният пестник, белязан от контраста сред упованията за сигурни победи и сивата действителност на кошмарна, безлична игра и пет позволени гола, отключи напрежение.



Най-явното проявяване се видя още в хода на мача с " Черно море ", когато камерите уловиха по какъв начин основният управител Стойчо Стоилов и лидерът на най-влиятелната фенска секта " Енимълс " Росен Петров - Животното жестикулират в жарък диалог между тях. По-късно Стоилов изясни, че двамата са си споделили някои неща на висок звук и добави, че не почитателите вземат решение кой футболист да играе и кой да бъде сменян. Петров отговори във " Facebook ", като приключи с думите " ЦСКА не ти е " Литекс ", Стоилов ".

Това е и първият случай под ръководството на Ганчев на " Българска войска ", в който последователите очевидно показват недоволството си. Успоредно с Петров с остро мнение против Стоилов излезе фракцията " Офендърс ", която се обърна към Ганчев с апел за промени. " Разбираме, че работи с доверени хора, защото
в тресавището, наречено български футбол, с изключение на пиявици, плуват и доста други нечистоплътни създания. Но дали не е пристигнало времето да премисли малко тактиката си отсега нататък, защото сега явно тя не работи? Дали не е време да излезем от зоната на комфорт? Според нас е ", обявиха ентусиастите.

Оставка, само че на кого

Гласът на последователите се чу още след третия гол на " Черно море ". Тогава апелите за оставка пристигнаха като че ли по табиет при сходна обстановка и в израз на най-общо неодобрение към разразяващата се рецесия.

 След безизразното показване против
© LAP.bg

След безизразното показване против " Черно море " футболистите трябваше да чуят с наведени гласи освиркванията пред бранш Г

Но кой стои отсреща? От години маниерът на работа на Ганчев е да работи с дребен екип от доближени и доверени хора, което подсигурява, че опцията за приключване на информация е сведена до най-малко. Той съумя да наложи този модел и на " Българска войска ", като основните настоящи лица са синът му - Данаил Ганчев, чиято роля не е публично избрана, и Стоилов.

Под тях до неуспеха против " Черно море " стоеше треньорският екип, формиран от Добромир Митов, Люпко Петрович и Димитър Пенев, като най-хубавият треньор в България за XX век на процедура е настрана от полезрението. Списъкът с въвлечените в рецесията в ЦСКА се добавя, несъмнено, от футболистите.

Във въздуха останаха доста въпроси все към тематиката по какъв начин се стигна дотук. Защо във всеки от мачовете ЦСКА игра с друга отбрана? Как тимът с минимум позволени голове за предишния сезон (17) към този момент има пет получени гола след две семейства при на процедура същата защита? Има ли напрежение към капитана Николай Бодуров? И по-дълбоките въпроси - кой води тима, кой реди състава и имали вмешателство от някой отвън треньорския щаб?

Последните въпроси чакат своите отговори още от началото на годината. Хронологията на събитията е показателна и дава пояснение за разминаването сред високите упоритости, заявявани от управлението на клуба, и неналичието на достижения.

Най-напред Нестор Ел Маестро, който беше архитект в построяването на стабилната отбрана на ЦСКА, беше освободен изведнъж. Той се раздели с клуба на прага на първите мачове за 2019 година Тогава пред камерите беше подложен изпълнителният шеф Пламен Марков, на който се падна " достойнството " да показа обяснението, че смяната се прави поради незадоволителните резултати (макар есенната част от сезона да беше свършила два месеца по-рано и Ел Маестро да беше провел цялостната подготовка). По това време също имаше доза неизясненост към ролята на хората в треньорския екип, защото Петрович пристигна в клуба, показан публично като консултант. След раздялата с младия треньор се появиха изказвания, че в основата ѝ е Стоилов.

 Стоилов (вдясно) и Данаил Ганчев понасят рецензии от ентусиастите
© LAP.bg

Стоилов (вдясно) и Данаил Ганчев понасят рецензии от ентусиастите

На поста застана Любослав Пенев, под чието управление ЦСКА заигра по-привлекателен футбол, а в състава се наложи младият Иван Турицов. Неговият път отпред на алените също беше къс, като и той си потегли внезапно. В този случай решението е било на Пенев. Според източници на " Дневник ", близки до треньора, той бил извънредно неудовлетворен от намесата на Данаил Ганчев в работата му.

Промяната и името, което не би трябвало да се загатва

" Оправдания доста могат да се измислят. Въпросът е, че ние сме си отговорни сами и всеки ще си понесе отговорността ", съобщи Стоилов след загубата от " Черно море ". Това беше евентуално първият път, в който той не търси повода за неуспеха във външни за клуба фактори.

" В момента желаеме да преспим, да забележим къде са аргументите и на следващия ден (в неделя) ще се разгласят решения пред медиите, обществеността и нашата аудитория ", добави Стоилов. Той посочи, че решенията ще са на притежателя на клуба Гриша Ганчев.

 Код
© LAP.bg

Решенията бяха оповестени - " Люпко Петрович застава публично отпред на ЦСКА като старши треньор ", написа уеб сайтът на клуба в неделя и подпечата вписването на седмия друг треньор за три години. Внимание провокира думата " публично ". Както и това, че смяната се състои в това, че към този момент сърбинът е треньор, а Митов " ще продължи работата си в щаба като асистент ".

Това е информацията, която се показа пред обществеността. А дали Ганчев е взел и други решения, с които да излезе от зоната на комфорт - следва да се види.

Привържениците към този момент показват в обществените мрежи своите визии за това кой е точният човек, който може да смени недолюбвания Стоилов (ако Ганчев направи този ход). Част от тях имат вяра, че подобаващият е Методи Томанов, който има опит на " Българска войска " и в " Лудогорец ".

Никой обаче не загатва едно име - Наско Сираков. Много е евентуално таман то да се върти в главата на Ганчев. Още през декември 2016 година на една от обичайните си срещи с представители на почитателите притежателят на клуба им беше дал период за размисъл дали биха приели някогашния футболист и изпълнителен шеф на " Левски ". По информация на " Дневник " на последната среща със ентусиасти тази пролет Ганчев още веднъж е изразил мнението си, че Сираков е подобаващият човек да води значимите процеси в клуба, само че настроенията остават прекомерно крайни.

Така в конкуренция с времето единствено дни преди първия доста значим мач с " Осиек " измененията в търсене на излаз от рецесията се свеждат (поне официално) до рокадата сред Петрович и Митов и до привличането на испанския бранител Раул Албентоса.



" Труден миг за всички, който ще се преодолее единствено с победи и по-добри игри и резултати. Затова обаче ще би трябвало дисциплинираност във всички аспекти и най-много - огромно сърце за идните сложни борби ", сподели Петрович пред уеб страницата на клуба. Пред Би Ти Ви изрази убеденост, че тимът ще излезе от рецесията и уточни, че има огромна сила да води пълноценно тима.

Първата задача е подобряването на резултатите и най-много - отстраняването на " Осиек " с вяра за положително показване в Европа. В дълготраен проект пред клуба би трябвало да стои условието да се извлекат поуките от лятната стихия и въз основата на тактика и вдишване на отговорности във всяко звено да се потърси израстване.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР