Силна буря нанесе щети по най-големия храм в община Струмяни.

...
Силна буря нанесе щети по най-големия храм в община Струмяни.
Коментари Харесай

Покривът на най-голямата църква в Струмяни се нуждае от спешен ремонт след силна буря

Силна стихия нанесе вреди по най-големия храм в община Струмяни. Ураганният вятър е изпочупил и отнесъл към 300 керемиди и над половината от покритието на купола.

Спешен ремонт би трябвало да се направи до края на лятото, а съгласно първичните планове ще са нужни към 30 хиляди лв.. Църковното настоятелство на храма стартира дарителска акция.

Георги Фильов, член на църковното настоятелство в Струмяни, споделя, че за своите 67 години в никакъв случай не е виждал такава страховита стихия като тази, разразила се в Струмяни преди десетина дни. Ураганният вятър изпочупил керемидите на черквата, а ламаринената обшивка отвял на повече от 200 метра.



" Другата част, която е останало горе, също ще би трябвало да се демонтира, с цел да може по-късно да се направи нов обков по този начин, както е изработен по план с медна ламарина, която ще издържи доста по-дълго време. Тази е някъде на към 30 години, и както виждате, тъй като е поцинкована. Самата наслойка е почнала да я разяжда ", изясни Георги.

Общата повърхност на двата купола, която би трябвало да се ремонтира, е към 100 кв. метра. И с цел да не протече през зимата покривът на храма, би трябвало да се ремонтира незабавно през идващите месеци. Наличните в черквата към 10 хиляди лв., няма да стигнат, по тази причина църковното настоятелство разгласи и дарителска акция.

" Ако съберем още 15-20, дай Боже и 30 хиляди, ще можем напълно умерено да свършим това, което ни провокира природата. Тази черква е издигната по същия метод, лев по лев, тухла по тухла ", сподели отец Никола Ризов.

Черквата " Св. Св. Константин и Елена " е приключена преди към 30 години и е най-голямата в община Струмяни.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР