Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с

...
Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с
Коментари Харесай

Украйна се похвали с български противотанкови гранатомети

Силите за териториална защита на Украйна към този момент са оборудвани с български противотанкови оръжия,  съобщава Българска национална телевизия. Тя се базира на обява на украинския уебсайт Мілітарний (link is external)и на известие на териториалната защита във Facebook. Демонстрация с новопридобитите противотанкови гранатомети е направена на 17.12.
От известието обаче не се схваща дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или са частни доставки.
За БНР от Министерството на защитата разясняват, че изпращането на военна помощ ще стане, откакто взетото от Народното събрание решение бъде обнародвано в " Държавен вестник ".
Този тип оръжия са предназанечи за заличаване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бранирани машини, както и да ликвидира силите на врага. От бригадата показват, че с новите оръжия украинските противотанкови подразделения са оттренирали и показали качества за заличаване на бронирани машини на врага и жива мощ.
От министерството показват, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специфични оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени.
Този вид оръжия могат да унищожават силите на врага в укрития и тухлени здания показват от МО на Украйна.
Според производителя - цех “Арсенал ”, тези снаряди могат да пробиват бронировка от 300 милиметра и да поразяват цели на разстояние 1,3 километра. 
От МО на Украйна показват още, че различен вид български протвотанкови оръжия също са влезнали на въоръжение в украинската войска.
Снощи стана ясно, че българският министър на защитата Димитър Стоянов е в Киев. Това се разбра от пост в обществените мрежи на украинския министър на защитата Олексий Резников.
" За мен е чест да поздравявам министъра на защитата на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодаря за решението на България да даде помощ. Очакваме с неспокойствие по-нататъшното развиване на съдействие в региона на защитата ", написа Резников. Българското Министерство на защитата към момента не е съобщило за визитата.
Българският парламент утвърди на 9 декември със 148 гласа " за ", 46 " срещу " и един “въздържал се ” от " Продължаваме промяната " изпращането на оръжия за Украйна.  Решението не бе подкрепено от 20 депутати на Българска социалистическа партия и 26 от " Възраждане ". 
Българското министерство на защитата заяви ден по-късно, че Димитър Стоянов и бил на " работно посещаване в Киев по покана на неговия сътрудник министъра на защитата на Украйна Олексий Резников ".
Сред разискваните тематики бяха военната и военно-техническата помощ, която България следва да даде, националният принос в подготвителната задача на Европейския съюз EUMAM, българската поддръжка за възобновяване на Украйна и вероятностите й за европейска интеграция, пишат от българското МО.
„ Бих желал да благодаря за опцията да обсъдим по-нататъшното двустранно съдействие. България изрично поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни връзки, учредени на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ “, декларирал министър Димитър Стоянов.
Той подчертал, че от началото на съветската въоръжена експанзия България е предоставила филантропична помощ на Украйна в размер на 448 милиона лв.. Българското Министерство на защитата даде филантропична помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни облекла и 5000 чифта зимни обувки.
Предстои България да даде безплатно въоръжение, техника и муниции, както и принос към подготвителната задача на Европейски съюз EUMAM, показват още от военното министерство. 
Предвижда се присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно обмисляне и осъществяване на военни задачи на Европейски Съюз в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се приготвят на наша територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР