Силите за отбрана на Еритрея са извършили военни престъпления и възможни престъпления срещу човечеството в Тиграй, твърди Amnesty International

...
Силите на отбраната на Еритрея са извършили военни престъпления и
Коментари Харесай

Силите на отбраната на Еритрея са извършили военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството в Тиграй, Етиопия, непосредствено преди и след подписването на примирие миналата година, се твърди в нов доклад на Amnesty International.

Твърди се, че престъпленията са извършени между октомври 2022 г. и януари тази година, по време на продължаващ конфликт между тиграйските сили и федералното етиопско правителство и неговите съюзници, включително Армията за отбрана на Еритрея (EDF), който остави хиляди жертви от началото си през 2020 г.

Докладът от 46 страници подробно описва злоупотреби като изнасилване и сексуално поробване на жени, които според него са били „подложени на физическо и психологическо малтретиране и лишаване от храна, вода и медицински услуги“, както и извънсъдебна екзекуция на цивилни по време на дома - обиски на къщи.

Тиграй е един от 11-те административни региона в Етиопия, втората по население държава в Африка. Всеки регион е предимно автономен, със собствена полиция и милиция. Регионалните правителства са до голяма степен разделени по вкоренени етнически линии и дългогодишното напрежение между регионите доведе до етнонационалистически сблъсъци.

Новите констатации на Amnesty се фокусират върху районите Kokob Tsibah и Mariam Shewito, които останаха под контрола на EDF до 19 януари 2023 г. CNN се свърза с Етиопските национални отбранителни сили, Еритрейското министерство на информацията и Етиопското външно министерство за коментар относно констатациите на Amnesty, но не получи отговор към момента на писане.

Разследване на CNN от 2021 г. разкри доказателства за изтезанията, масовите задържания и екзекуциите на жители в град Хумера в региона Тиграй. Намерени са тела, вързани с електрическа жица, някои липсващи крайници или показващи признаци на претърпяно интензивно насилие. Очевидци и съдебни експерти описват жертви, изтезавани, екзекутирани и натрупвани една върху друга. Правителството на Етиопия отговори на констатациите на CNN чрез американска фирма за връзки с обществеността, заявявайки, че ще работят със съответните власти, за да разследват и да подведат под отговорност онези, които смятат за отговорни.

В рамките на доклада на Amnesty, публикуван във вторник, социален работник казва, че общо 160 случая на сексуално насилие са докладвани в Kokob Tsibah между ноември 2020 г. и януари 2023 г. Медицински експерт, цитиран в доклада, казва, че „центърът им е обработил 2250 случая на конфликт- свързано сексуално насилие“ от части от зоната Източен Тиграй, включително Kokob Tsibah, през същия период.

Жертвите казаха, че могат да идентифицират извършителите чрез техните униформи, диалекта тигриня и използването на расови обиди. Според Amnesty International, оцелелите казаха, че войниците на EDF често са ги питали „„Не сте ли скандирали, че Тиграй ще победи?“ Докладът предполага, че жените са задържани „по подозрение, че техните съпрузи, синове или роднини са били в тиграйските сили .”

Докладът на Amnesty International също така откри доказателства за убийствата на 23 мъже и една жена в квартал Kokob Tsibah между ноември 2022 г. и януари 2023 г. Много от тези екзекуции се съобщава, че са извършени от близко разстояние. Съобщава се, че жертвите са на възраст между 40 и 90 години. Твърди се, че една жертва, 70-годишен свещеник, е бил застрелян и убит, докато е търсил убежище в църква.

Поради насилието, което се случва в областта, семействата на много жертви описват, че не могат да погребат близките си за дълги периоди от време след смъртта им. Една жена каза на Amnesty International, че „тялото на нейния съпруг е останало на мястото, където е бил убит три месеца“.

Съобщава се също, че извънсъдебни екзекуции са извършени в квартал Мариам Шевито. Amnesty International цитира социален работник, който според нея „предоставил списък с повече от 100 имена на хора, които според тях са били екзекутирани извън съда през този период“, въпреки че не може независимо да потвърди всички тези случаи. Свидетели и членове на семействата на жертвите „заявяват, че жертвите са били цивилни, повечето всъщност фермери“, се казва в доклада.

„Животът на общностите в Кокоб Цибах и Мариам Шевито се е променил необратимо от нарушенията, които са преживели от страна на EDF“, каза Amnesty International.

Един оцелял е цитиран в доклада като казва: „Хората бяха третирани като животни по време на този конфликт.“

„Нашите синове не трябва да умират и заради война. Нека това бъде последната война“, продължиха те.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР