Силите за бърза подкрепа на Судан (RSF) обсадиха лагер за

...
Силите за бърза подкрепа на Судан (RSF) обсадиха лагер за
Коментари Харесай

„Трупове по улиците“: RSF на Судан убива 1300 души в Дарфур, казват наблюдатели

Силите за бърза поддръжка на Судан (RSF) обсадиха лагер за разселени хора на 2 ноември, откакто нападнаха близка армейска база в Западен Дарфур. През идващите три дни паравоенната група извърши това, което може да се равнява на най-голямото всеобщо ликвидиране след експлоадирането на гражданската война през април.

Местни наблюдаващи споделиха на Al Jazeera, че към 1300 души са убити, 2000 ранени и 310 остават в неопределеност.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Снимки: Израел ускорява нападенията в окупирания Западен бряг Колумбийската бунтовническа група ELN освобождава бащата на футболиста на Ливърпул Луис Диас Етиопските войски принуждават въоръжената група да излезе от православното свято място Лалибела Снимки: Докато Израел бомби и храната свършва, хиляди бягат в южната част на Газа в края на списъка

„ Те отидоха от къща на къща, с цел да търсят мъже и убиха всеки, който намерят “, сподели Монтесер Саддам*, който едвам съумя да избяга от убийството и дойде в Чад в неделя. „ Имаше толкоз доста трупове по улиците. “

Последните жестокости са част от по-широка акция на RSF и съюзническите им милиции за премахване на неарабското племе масалит от Западен Дарфур, съгласно деятели и оживели.

От началото на гражданската война в Судан Обединените народи и западните държавни управления осъждат систематичното изтребване и изселването на масалитите от техните земи. Но рецензията и загрижеността не са попречили на RSF да прави нови зверства.

История на етническото пречистване

В продължение на десетилетия централното държавно управление на Судан пренебрегваше неарабските фермери и арабските скотовъдци в Дарфур, тласкайки ги да се конкурират за плодородна земя и намаляващи водни запаси.

Бившият президент Омар ал-Башир изостри това напрежение, като настрои племената едно против друго като част от тактиката „ разделяй и владей “. През 2003 година той въоръжава арабски племенни милиции и им разпорежда задачата да смажат най-вече неарабски протест, който стартира с митинги против икономическата и политическа маргинализация на Дарфур.

Около 300 000 души починаха в борби, както и от апетит и заболявания, породени от спора. Правозащитни групи и Организация на обединените нации упрекнаха тези подкрепяни от държавното управление милиции –  известни на жертвите като джанджавид или „ дяволи на кон “ – в осъществяване на етническо пречистване.

Същите тези милиции в този момент се бият дружно или под знамето на RSF.

„ Те желаят да ни прочистят етнически “, сподели Нахид Хамид, юрист по правата на индивида от Масалит, който приказва с Ал Джазира от Кайро, Египет, където тя в този момент живее.

Хамид показа видео с Al Jazeera, което откри в обществените медии преди седмици, което демонстрира войник ​​от RSF, който държи картечница и приказва на камерата.

На назад във времето може да се чуе различен войник ​​да споделя на арабски „ Земята на масалита? Няма повече земя за Масалит. ”

Набелязани племенни водачи

Според локална правозащитна организация шестима племенни водачи и техните фамилии са били убити по време на нападението предходната седмица против лагера в Ардамата, град в Западен Дарфур.

Мохамад Арбаб, на 85 години, беше един от тях. Бойци на RSF нахлуха в дома му и убиха него, сина му и осемте му внуци, сподели групата. Адвокатската гилдия на Дарфур също заяви, че лидерът на племето масалит Абделбасит Дина е бил погубен със брачната половинка, сина си и 50 други поданици от тяхната общественост.

„ Те желаят да убият [нашите лидери], с цел да могат да ни заменят със свои, както и с араби от страни като Чад и Нигер “, сподели Хамид, имайки поради арабските наемници, които са се включили към RSF от целия район.

RSF екзекутира преди този момент губернатора на Западен Дарфур Хамис Абубакр на 16 юни. Той беше похитен и погубен единствено часове откакто разказа убийствата в своя район като „ геноцид “ пред саудитската телевизионна мрежа Al-Hadath.

Съединените щати в последна сметка глобиха Абдел Рахим Дагало, вторият пълководец на RSF след по-малкия му брат Мохамад Хамдан „ Хемедти “ Дагало, като го упрекнаха, че е следил зверствата в Западен Дарфур. Местният пълководец на RSF Абдул Рахман Джума също беше глобен за хипотетичната му роля в убийството на губернатора.

В сряда посолството на Съединени американски щати в Судан написа в Туитър, че е загрижено за известията, че RSF са назначили Джума за пълководец на армейски гарнизон, който превзеха предходната седмица.

В изказването се споделя също, че са чути достоверни отчети за „ съществени нарушавания на човешките права “, осъществени неотдавна в Западен Дарфур.

Юсиф Езат, представител на RSF, който преди този момент отхвърли обвиняванията, че RSF си сътрудничат с арабските милиции за осъществяване на зверства в района, сподели пред Ал Джазира, че не може да отхвърли или удостовери дали групата е направила зверства в Ардамата. „ Видях тези известия в медиите, само че нямам информация “, сподели той. „ Няма [телефонна мрежа] в Западен Дарфур, тъй че не съумях да попитам командирите какво се е случило. “

„ Един от късметлиите “

Малко след началото на убийството в Ардамата, дами и деца се изсипаха през границата с Чад. Те се причислиха към хиляди бежанци масалит, които бяха избягали от предходни убийства в Западен Дарфур през лятото.

Синтия Матилдес, психолог от Лекари без граници (Лекари без граници или MSF), сподели пред Al Jazeera, че към 200 до 250 души минават от Западен Дарфур в Чад всеки ден.

Тя сподели, че дамите са й споделили, че лагерът е опустошен и доста хора са убити или кървят по улиците.

„ Новината провокира доста страдалчество и горест измежду суданските бежанци, които към този момент са в Чад и имат родственици [във или към лагера] “, сподели Матилдес пред Ал Джазира по телефона. „ Жените ни споделиха, че са видели толкоз доста мъже да бъдат бити. Предположението беше, че са умрели. “

Местни наблюдаващи споделиха, че RSF също е подложила някои дами на полово принуждение, откакто са умъртвили мъжете в фамилиите им. Матилдес сподели, че MSF не може да удостовери тези отчети, само че групата споделя на новопристигналите къде да потърсят поддръжка, в случай че е належащо.

Казаха й, че RSF не разрешава на множеството мъже да изоставен лагера.

Саддам, който оцеля при офанзивата, сподели пред Ал Джазира, че когато RSF нахлуха в дома му, той беше на улицата и търсеше метод да избяга. Той избяга, само че бойците го хванаха и ограбиха всичко, което имаше, преди да го пуснат.

„ Аз съм един от късметлиите “, сподели той от Чад.

Саддам сподели, че ориста на толкоз доста хора остава незнайна, в това число доста от неговите другари и родственици. Бежанци Масалит в Чад се пробваха да се обадят на околните си, само че телефоните им или не работят, или не дават отговор.

Саддам има вяра, че всички са убити.

„ [RSF]  са ориентирани непосредствено към цивилни “, сподели той пред Al Jazeera. „ Всички [масалити] хора се опасяват, че ще умрат в геноцид. “

*Името на Монтесер Саддам е променено, с цел да отбрани него и роднините му от репресии.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР