Силите на сирийския режим изгониха терористичната организация "Ислямска държава" (ИД)

...
Силите на сирийския режим изгониха терористичната организация "Ислямска държава" (ИД)
Коментари Харесай

Ислямска държава изгуби още един град

Силите на сирийския режим изгониха терористичната организация "Ислямска страна " (ИД) от стратегически град в сирийската провинция Хомс, съобщи Reuters, като се базира на сирийската организация САНА.

В началото на октомври ИД завладя град Ал Карятейн в сирийската пустиня. Градът дълго време беше знак на съжителството на християни и мюсюлмани в една разкъсвана от войната страна.

След атака на сирийската войска и откакто през нощта от Ал Карятейн се изтеглиха над 200 бойци на ИД, градът бе освободен от ислямистите.

ИД за първи път завладя Ал Карятейн през 2015 година и унищожи християнските църкви там. После го изгуби през 2016 година След това още веднъж го завладя през октомври предходната година.

Преди началото на спора в Сирия в Ал Карятейн имаше 30 000 поданици, от които 900 християни.
Сега главната борба против ИД в Сирия се води в провинция Дейр аз Зур, разграничена на две от река Ефрат. Там против джихадистите се водят две обособени офанзиви. Едната е на запад от реката и се води от силите на режима с съветска поддръжка по въздух.



Другата е на изток от Ефрат и се води от подкрепяната от Съединени американски щати арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР