Силен звук от стрелба отекна в габонската столица Либревил тази

...
Силен звук от стрелба отекна в габонската столица Либревил тази
Коментари Харесай

Силен звук от стрелба отекна в габонската столица Либревил, след като военните обявиха, че са завзели властта

Силен тон от пукотевица отекна в габонската столица Либревил тази заран, откакто висши офицери се явиха по националната телевизия и оповестиха, че взимат властта, заяви кореспондент на Ройтерс от мястото на събитието.

Групата военни се появиха в ефира на телевизия „ Габон 24 “ и споделиха, че съставляват целия персонален състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те оповестиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ разпореждане.

Засега няма коментар от държавното управление на Габон, страна член на организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК.

„ В името на габонския народ взехме решение да защитим мира, като сложим завършек на настоящия режим “, споделиха офицерите, представени от организациите. „ Потвърждаваме уговорката си да съблюдаваме отговорностите на Габон към националната и интернационалната общественост ", написа Българска телеграфна агенция.

Военните прочетоха изказването си, откакто по-рано локалната централна изборна комисия разгласи, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията президентът печели вота с 64,27 % от гласовете, само че оповестяването на резултатите се забави, а опозицията разгласи, че изборите са били манипулирани.

Според ръководителя на ЦИК Стефан Бонда главният противник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на 100 от вота. Екипът на Бонго отхвърли изказванията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се повишава заради страхове, че може да избухнат безредици след гласуването в събота, когато по едно и също време бяха създадени президентски и парламентарни избори, вследствие на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на нефт, само че извънредно бедна централноафриканска страна, упорства за смяна.

Липсата на интернационалните наблюдаващи, прекъсването на задгранични малките екрани и решението на управляващите да пресечен достъпа до интернет и да вкарат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения по отношение на прозрачността на изборния развой.

Откакто през 1990 година Габон се върна към многопартийната народна власт, няма случай, в който избори да не са завършвали с принуждение. При конфликти след гласуването през 2016 година сред държавните сили за сигурност и протестиращи по публични данни починаха четирима души. Според опозицията същинският брой е доста по-голям.

В очакване на експлоадиране на ново принуждение и след тези избори доста поданици на столицата Либревил заминаха при свои близки в други елементи на страната или въобще напуснаха Габон. Други се запасяваха с храна и покачиха ограниченията за сигурност в домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР