Силен вятър имаше в цялата страна днес. Предупреждение за оранжев

...
Силен вятър имаше в цялата страна днес. Предупреждение за оранжев
Коментари Харесай

Вятър, прах от Сахара и предупредителни кодове и в петък – какво време ни чака уикенда

Силен вятър имаше в цялата страна през днешния ден. Предупреждение за оранжев код бе разгласен за София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Кърджали. 

Жълт код за мощен и краткотрайно плевел вятър с пориви до 20-25 m/s. беше разгласен за областите София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Видин, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.
 Национален институт по метеорология и хидрология
На 50 сигнала за счупени клони и дървета са реагирали досега екипите на дирекцията " Аварийна помощ и предварителна защита ", заяви ръководителят й Красимир Димитров, представен от пресцентъра на Столичната община. Осем екипа на дирекцията са на терен и отстраняват счупените дървета. Най-много сигнали има от регионите " Витоша " и " Овча купел ". От общината припомнят на жителите да отстранят недобре закрепените предмети от своите балкони, както и на строителните компании - да огледа оградите на обектите си за безвредното прекосяване на жителите. 

 
През идващото денонощие преносът на въздушни маси над страната от юг-югозапад ще се продължи и концентрацията на прахуляк от Сахара ще е висока, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа сдържан, в Източна България и северно от планините мощен и стремителен южен вятър - фьон. Облачността над страната ще е променлива, след обяд над Западна България по-често забележителна, купеста и купесто-дъждовна. На места, основно в западната половина от страната ще превали временен дъжд с гръмотевици. Ще се задържи топло с оптимални температури сред 20° и 25°, а минималните ще са сред 9° и 14°. В София минималната температура ще е към 10°, оптималната - към 20°. Атмосферното налягане ще продължи да се намалява и ще бъде доста по-ниско от междинното за месеца. 

За 1 април оранжев код за силен вятър, в обособени региони с пориви над 25 m/s, е разгласен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали .

За всички останали области е в мощ жълт код за мощен вятър от юг-югозапад с пориви до 20-22 m/s.
 Национален институт по метеорология и хидрология
Над Черноморието облачността ще е променлива, намаляваща към и след обяд до слънчево време. Ще духа мощен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-24°, по носовете - по-ниски. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 

В планините ще продължи да духа плевел до ураганен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от западната половина от страната забележителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали временен дъжд, по най-високите върхове - сняг; ще има и гръмотевична активност. Максимална температура на височина 1200 метра към 15°, на 2000 метра - към 7°. 
 iStock/Getty Images
През почивните дни времето ще остане доста динамично .

В събота вятърът краткотрайно ще отслабне и в Дунавската низина ще бъде от запад-северозапад, само че по-късно денем още веднъж ще стане югозападен и ще се усили. Облачността ще е променлива, по-често забележителна след обяд, когато тук-там в Западна и Централна България ще бъде с краткотрайни превалявания , по-интензивни в Югозападна България; ще има и гръмотевична активност. Температурите ще стартират да се намаляват и оптималните ще са най-вече сред 17° и 22°. 

През нощта против неделя и в неделя със мощен вятър от запад-северозапад ще нахлува леден въздух и температурите бързо ще се намалят. Остава с нараснала възможност за превалявания от дъжд, в планините - от сняг, само че със захлаждането и в регионите до към 600-800 метра е допустимо да превали сняг. Ветровито ще бъде около Дунав, в останалата част от страната вятърът ще стартира да отслабва. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР