Силен гръм, прозвучал като взрив, отекна днес по обед в

...
Силен гръм, прозвучал като взрив, отекна днес по обед в
Коментари Харесай

Изтребител премина звуковата бариера и стресна парижани

Силен гръм, прозвучал като гърмеж, отекна през днешния ден по обед в Париж и провокира паника измежду жителите на френската столица, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

От ударната вълна се разтресоха прозорците, а хората излязоха на балконите да видят какво се случва. Случилото се бе интензивно коментирано в обществените мрежи, имаше вълна от позвънявания на телефона за незабавни случаи.

Полицията побърза да успокои парижани, че не става дума за гърмеж и изясни в Туитър, че тътенът е бил провокиран от изтребител, минал звуковата преграда. Властите приканиха жителите "да не задръстват с позвънявания линиите за незабавни повиквания ".

По-късно министерството на защитата заяви, че изтребител "Рафал " изхвърчал от авиобазата в Сен Дизие, с цел да помогне на пътнически аероплан, изгубил връзка с контролната кула. Изтребителят получил позволение да премине звуковата преграда, което станало на 10 км височина, с цел да стигне по-бързо до самолета, съобщи представител на министерството.

Командването на Военновъздушни сили заяви в Туитър, че радиовръзката сред контролната кула и самолета "Ембраер 145 ", била сполучливо възобновена.

Френската Главна дирекция за гражданска авиация заяви, че изтребителят бил изпратен, откакто бил загубен контакт с два пътнически самолета. Единият бил "Фалкон 50 " на частна бразилска самолетна компания, изпълняващ полет от Кабо Верде за Брюксел. Другият - "Ембраер 145 " на районната самолетна компания "Амелия ", изпълняващ полет по вътрешните линии.

Дирекцията посочи, че връзките с двата самолета били възобновени и е почнало следствие на случаите. Силният гръм бил чут освен в Париж, само че и в няколко департамента на парижкия район. Той даже прекъснал за малко играта на участниците в тенис шампионата "Ролан Гарос " Станислас Вавринка и Доминик Кьопфер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР