Силен гръм и ярка светлина над Видинско стресна жителите късно

...
Силен гръм и ярка светлина над Видинско стресна жителите късно
Коментари Харесай

Доц. Петров: Метеоритът е бил с размерите на футболна топка

Силен гръм и ярка светлина над Видинско стресна жителите късно предходната вечер. Към региона незабавно са изпратени екипи на полицията, които са създали оглед. На място няма данни за потърпевши хора, за пожари, както и за нанесени материални вреди.

 „ Каменни парчета, които са от микрочастици до километри в диаметър, са метеорити, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, в случай че съумеят изцяло да изгорят, се назовават метеор, а в случай че доближат земната повърхнина – астероид ”. Това съобщи доцент Никола Петров, шеф на Националната астрономическа обсерватория " Рожен ".

По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, „ приблизително всички такива метеори стартират да горят, да се виждат, на височина от порядъка на към 100 км и на 60-70 км те към този момент са изгорели ”.

„ Скоростта на придвижване на едно такова тяло е от10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и точно тази скорост, на тези каменни парчета, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата диря. Оттам идва ярката светлина ", уточни още той пред " Нова ". 

„ Вечеряхме, когато внезапно от небето падна голямо огнено кълбо ”, споделят очевидци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР