Силен ЕС е в интерес на САЩ. Ние споделяме общи

...
Силен ЕС е в интерес на САЩ. Ние споделяме общи
Коментари Харесай

Байдън заяви силен интерес съм Европа

Силен Европейски Съюз е в полза на Съединени американски щати. Ние споделяме общи демократични полезности и най-голямото комерсиално и капиталово партньорство в света. Това съобщи по време на онлайн срещата на евролидерите в четвъртък  американският президент Джо Байдън. Така беше изработен опит да бъдат възстановени връзките сред Брюксел и Вашингтон, които забуксуваха по време на администрацията на Доналд Тръмп. 

Байдън е призова за тясно съдействие по общи провокации, като битката с ковид и с климатичните проблеми, за задълбочаване на икономическите връзки и с цел да се подсигурява, че " демокрации, а не автокрации ще дефинират разпоредбите на пътя ".

Президентът на Съединени американски щати предложи дружно с европейските страни да работят заедно по външнополитически въпроси от съвместен интерес, в това число Китай и Русия. Той подчерта необходимостта от по-нататъшно взаимоотношение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Байдън удостовери уговорката си за съживяване  на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз и  заяви, че задълбочаването на връзките може да подсигурява, че " демокрации, а не автокрации ще дефинират разпоредбите на пътя ".

По-рано денем Съединените щати и Европа се договориха да възобновят двустранния разговор за Китай и да работят дружно за справяне с “предизвикателното държание на Русия “, се споделя в изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

“Двамата показаха споделеното схващане, че връзките с Китай са многостранни. Те включват детайли на съдействие, конкуренция и редовно съревнование “, се споделя в изказването.

Съединени американски щати няма да принудят нито един съдружник от НАТО да избира сред Вашингтон и Пекин, съобщи Блинкен в централата на НАТО в Брюксел.

Европейските съдружници Франция и Германия търсят стратегически баланс в връзките с Пекин и Вашингтон, който да подсигурява, че Европейският съюз не е толкоз тясно обвързван с една от двете огромни сили в света, че да отчуждава другата.

Страните от Източна Европа оповестиха, че са подготвени да задълбочат връзките си с Китай в границите на самодейността 17+1.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР