Силата на християнската вяра в етиопския град Лалибела е голяма.

...
Силата на християнската вяра в етиопския град Лалибела е голяма.
Коментари Харесай

Из мистериозните подземни църкви на Етиопия

Силата на християнската религия в етиопския град Лалибела е огромна.

Официално християнска от 330 година, Етиопия претендира, че е най-старата християнска страна. И макар че е опустошена от бедността, вярата на хората остава през вековете, а доказателство за това са средновековните и подземни църкви. 

Всяка от 11-те монолитни структури се слива с пейзажа в страната, а основите на всяка от подземните постройки се намират на 40-50 метра подземен, написа Би Би Си.

Има няколко теории за основаването на тези невероятни места за поклонение.

Някои считат, че са били издълбани от рицарите тамплиери, които през 13 век, когато са основани църквите, са били на върха на своята власт. Тази доктрина обаче не може да се потвърди с съответни обстоятелства.

Най-силно публикуваната догадка - и тази, популяризирана от дребния музей, отдаден на църквите, е, че са били изсечени по заповед на крал Лалибела, държател на Етиопия през 12 и началото на 13 век, за който се твърди, че е посетил Йерусалим през 1187 година прочие Хр. - директно преди Свещения град да падне пред мюсюлманската мощ.

Крал Лаалибела построил тези църкви към региона на река Йордан (местна) в Етиопия, а задачата му била да посреща молещите се в " Нов Йерусалим ", споделя историята.

Въпреки че е най-силно публикуваната, тази догадка също не е потвърдена. Строителните принадлежности от времето на краля, изложени в музея, наподобяват секира, която макар че е устояла на вековете, наподобява би помогнала повече за скубане на бурени, в сравнение с за издълбаване на скали.

Част от хората имат вяра, че крал Лалибела е бил подкрепят от войска от ангели, които са издълбали единадесетте църкви за една нощ. 

Посещенията на туристи са регламентирани и се правят в тъкмо избрани часове сред молитвените сесии, с цел да могат поклонниците да останат с Бог необезпокоявани. 

В неповторимите подземни църкви могат да се видят ликовете на доста християнски светци, издълбани в скалите.

Тесни пътеки и тунели водят посетителите на " Новия Йерусалим " от черква в черква. Една от тях обаче се отличава от останалите.

Тя е с кръстообразна форма, заровена в канара, покрита с гравиран коптски кръст. Чистите стени на храма носят бронзов цвят. Въпреки че стои отворен за туристи и поклонници, храмът е безупречно непокътнат.

Не всички църкви обаче са по този начин съхранени. Някои имат пукнатини, елементи от други пък са покрити с ламарини, целящи да ги запазят за по-дълго.

Тези подмятания за раздробяване хвърлят някои подозрения по отношение на божествения генезис на църквите, защото, в случай че бяха сътворени от ангели, едва ли щяха да се поддадат на времето. Но все пак не подлагат под въпрос хубостта им. 

Вижте част от църквите в галерията ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР