Силата на Европейския съюз е не само в свободата на

...
Силата на Европейския съюз е не само в свободата на
Коментари Харесай

Радев: Преследването на българските книги и култура в РС Македония трябва да остане в миналото

Силата на Европейския съюз е освен в свободата на придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, а най-много в свободния продан на хрумвания, нематериалност и просвета. Надявам се, че държавното управление на Република Северна Македония (РСМ), което по този начин пламенно показва блян към участие в Европейския съюз, ще се управлява от основополагащите правила на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно завещание. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с Виктор Стоянов, основател на гражданската самодейност „ Изпрати българска книга в Македония “, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Изпрати българска книга в Македония “ предизвиква дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за жителите на страната, които демонстрират интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и сплотява хората и книгата е неговият най-силен притежател, уточни Румен Радев и добави, че „ българската книга е вкъщи си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови “.

Държавният глава поддържа родолюбивото начинание на Виктор Стоянов с тетралогията „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “ на огромния български публицист от Прилеп Димитър Талев. „ Всяка книга носи голям нравствен заряд и страст, изключително когато се чете на родния език на създателя без подправяне и фалшификации “, акцентира президентът. Преследването на българските книги, нематериалност и просвета в РСМ би трябвало да остане окончателно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, прикани още президентът.

Президентската институция е подготвена да даде патронаж и на дейна акция за даряване на книги „ Родна тирада “ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, стана ясно от думите на президента.

Виктор Стоянов благодари за поддръжката на президентската институция и акцентира, че самодейността има за цел да укрепва духовната връзка и да сплотява културно хората от двете страни на границата. Интересът към българската просвета в РСМ е голям и не може да бъде спрян, съобщи той и добави, че всеобщ интерес да подаряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка демонстрират и наши сънародници в Европа, Съединени американски щати и Канада.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР