Сигурността в публичните пространства и културното наследство в европейските градове

...
Сигурността в публичните пространства и културното наследство в европейските градове
Коментари Харесай

Нови партньорства за сигурността на публичните места обсъждат в дневен ред на ЕС

Сигурността в обществените пространства и културното завещание в европейските градове ще влязат в Градския дневен ред на Европейски Съюз като тематики за основаване на партньорства. Това стана ясно по време на съвещание на генералните шефове, виновни за градските въпроси в Европейски Съюз, което е в София под председателството на заместник-министър Деница Николова, оповестява пресцентърът на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Срещата беше отдадена на осъществяването на Градския дневен ред на Европейски Съюз, а хазаин беше Министерство на регионалното развитие, в чиято подготвеност са въпросите за териториалното доближаване и градската политика, се показва в известието.

Припомня се, че Градският дневен ред на Европейски Съюз е утвърден с Пакта от Амстердам през май 2016 година В центъра му е развиването на 12 партньорства, свързани със актуалните провокации, пред които градовете са изправени. Общите проблеми на европейските градове, свързани с миграционен напън, влошена градска инфраструктура, околна среда и висока безработица, са измежду тематиките, по които се търсят общи решения за развиването и бъдещето на градовете. Партньорствата дават опция на градовете, районите, държавите-членки, институциите на Европейски Съюз и заинтригуваните страни да работят дружно, с цел да намерят общи способи за възстановяване на градските региони в Европейски Съюз. Те са ориентирани и към улеснение на достъпа до финансиране от Европейски Съюз, поощряване на комбинирането на средства от разнообразни фондове на Европейски Съюз.

България партнира по четири от тематиките посредством присъединяване на три български града - София (по тематиката " Дигитален преход " ), Бургас ( " Градска подвижност " ) и Габрово ( " Иновативни публични поръчки " ), както и Министерството на околната среда и водите (по тематиката " Адаптиране към климата).

На съвещанието зам.-министър Николова е отбелязала, че са направени общо 21 оферти от държавите-членки за включване на нови тематики.

" Проучване сподели, че има болшинство за разширение на броя на партньорствата над 12. За да направи крачка напред, Българското председателство систематизира препоръчаните нови тематики и сплоти сходни, които имат капацитет да бъдат осъществени дружно и по интегриран метод ", е коментирала тя.

Държавите-членки се сплотиха към решението да стартира подготовката на две нови партньорства - Сигурност в обществените пространства и Културата и културното завещание, които са в напреднал стадий, осведомят от Министерство на регионалното развитие.

Срещата е със специфичен фокус върху Градския дневен ред на Европейски Съюз, защото той заема все по-важно място в целите на държавите-членки и на европейските институции, свързани с градските въпроси. Според нас това е подобаващ метод, с цел да се концентрира вниманието върху Градския дневен ред на Европейски Съюз и неговия механизъм за осъществяване, както и върху цялостния прогрес, е споделила Николова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР