Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори. Това

...
Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори. Това
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Сигурността ще бъде ключова тема на тези европейски избори

Сигурността ще бъде основната тематика на тези европейски избори. Това сподели водачът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на среща „ Към избори за Европейски парламент през 2024 година ", която се организира в Дома на Европа, осведоми Българска телеграфна агенция. Срещата е проведена с поддръжката на партия АЛДЕ и в нея вземат участие ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Анна Щюргх - член на комисията за правене на манифеста на АЛДЕ, доцент доктор Харалан Александров - обществен антрополог, Антоанета Асенова - член на борда на шефовете на Европейския демократичен конгрес и други

Сигурността ще бъде основната тематика на тези европейски избори, само че тя няма по какъв начин да не върви ръка за ръка с по-голямата автономност, добави Кючюк и напомни двата целта за страната - Шенген и еврозоната. Темата за сигурността още веднъж се връща на дневен ред, сподели още Кючюк и добави, че когато има война на европейска територия, няма по какъв начин тази тематика да не е водеща. Все по-силно ще се слага концепцията за европейска войска, ще се търсят общи решения по какъв начин да се преодоляват политическите разлики в границите на Европейски Съюз. Затова няма лесни отговори, доста мъчно е в толкоз разграничени общества да се откри общо решение, добави той.

Класическата алтернатива, която постоянно се слага на европейски избори, ще продължава и в този интервал на предизборна конюнктура - национално против европейско, уточни още Кючюк. Винаги ще има сили, които ще споделят, че страните би трябвало да дефинират разпоредбите, само че също толкоз мощно би било, че Европейски Съюз би трябвало да играе по-голяма роля. Това се видя по време на пандемията и по време на войната, когато огромна част от европейското общество споделяше, че Европа ще бъде по-слаба. След пандемията Европа излезе по-силна, обединена и с общи решения. Кючюк разяснява и войната, акцентирайки, че 70 години на европейския континент не е имало война и „ това може да се преглежда като неуспех на европейската архитектура за сигурност, в която участваше и Руската федерация ". Всички хрумвания да се постанова тезата, че Европейски Съюз ще бъде по-слаб, не са правилни, тъй като се видя, че Европейски Съюз има своя обоснован отговор, добави той.

Европа е нашият общ дом и както си устроим дома, по този начин той ще наподобява и по този начин ще работи. Ако не сме удовлетворени от положението на демокрацията и метода, по който работи Европейски Съюз, несъмнено има тематики, по които би трябвало да разсъждаваме по-сериозно, а в случай че намерим общи и по-добри решения, да се опитаме да поправяме сегашното състояние, добави Кючюк.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР