„Сигурността на Западните Балкани е изключително важна тема не само

...
„Сигурността на Западните Балкани е изключително важна тема не само
Коментари Харесай

Полският евродепутат Анна Фотига: Сигурността на Западните Балкани е изключително важна не само за страни като България

„ Сигурността на Западните Балкани е извънредно значима тематика освен за страни като България “.

Това съобщи евродепутатът и някогашен външен министър на Полша Анна Фотига по време на интернационална онлайн конференция „ Европа и новите световни закани “, проведена от евродепутата и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

Събитието се организира по самодейност на Партията на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто заместник-председател е Джамбазки.

„ Темата за Западните Балкани е извънредно значима както за вас, по този начин и за фамилията на НАТО. Трябва да намерим метод да осигурим постоянното, стабилно развиване на този район, преодолявайки ненужните намеси, външното вмешателство в района и опитите за практикуване на напън върху някои от страните, принадлежащи към него.

Партията на Европейските консерватори и реформисти мощно поддържа интеграцията на страните от района както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. Напълно осъзнаваме, че има опити за делене на района, за разрушение на единството, което ние би трябвало да засилим “, съобщи Фотига.

„ В началото на предходния законодателен мандат на Европейския парламент се сблъскахме с чувството за отмалялост и доста страни от Европейския съюз приказваха за нуждата от ограничение на по-нататъшното разширение на Съюза. Всъщност същото се случи и измежду съдружниците на НАТО. Сега мисля, че сме покрай превъзмогването на този сложен интервал.

Знаем, че е доста по-лесно да обсъждаме даже доста сложни въпроси, до момента в който сме в едно и също семейство, заради което взехме решение в границите на пълномощията на Европейски Съюз да се съсредоточим толкоз доста върху нашето наличие на Западните Балкани, излагайки изгодите от принадлежността им към същия европейски клуб “, сподели полският евродепутат.

Анна Фотига показа и акцентите от отчет на Експертната група на НАТО, състояща се от 10 души, номинирани от генералния секретар на Алианса. В доклата се разказват заканите, с които Европа се чака да се сблъска през идващото десетилетие. В него съществено място заемат връзките на страните-членки на НАТО с Русия и Китай.

В интернационалната конференция "Европа и новите световни закани ", която се организира онлайн, се включиха още евродепутатите Херман Терч (Испания), Емануил Франгос (Гърция), Хорхе Виялба (Испания), Гунар Бек (Германия), Доминик Тарчински (Полша), българските депутати Милен Михов, Мария Цветкова и Юлиан Ангелов, представителят на групата на Европейските консерватори и реформисти в България Кристиян Шкварек, български и интернационалните специалисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР