Сигурността на системата е гарантирана. Няма притеснения за това, че

...
Сигурността на системата е гарантирана. Няма притеснения за това, че
Коментари Харесай

Зам.-министърът на енергетиката: Няма притеснения за това, че ще останем без ток

Сигурността на системата е обезпечена. Няма терзания за това, че няма да има доставки или че ще останем без ток. Това увери пред БНР зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова.

" България е част от електроенергийната система на Европа. Има непрекъснато придвижване на електрическата енергия от една система в друга. Като част от пазара, обстановката е динамична. Посоките се менят според от търсене и предложение. За мен сега риск за снабдяването и сигурността на системата няма. Въпрос на търговски баланс в един или различен час. Всичко е въпрос на търсене и предложение ", изясни тя в изявление за предаването " Преди всички ".

По думите й рационализирането на потреблението, енергийните спестявания са приоритет, за който доста се работи. Той има своето място и принос в гарантирането на този баланс, добави Ива Петрова.

Въглищните централи работят на пазарен принцип, подсети тя и означи, че пазарната обстановка слага избрани ограничавания в метода, по който те работят. Но те имат своята роля при гарантиране сигурността на електроенергийната система, акцентира заместник-министърът.

По думите й разговорът със заинтригуваните страни за уговорката на страната ни е натоварен, като се търсят вероятните и работещи устойчиви решения в дълготраен проект.

" В момента пазарната обстановката е такава, че слага избрани провокации пред работата на въглищните централи, без това да слага под въпрос тяхното значение и мястото им в гарантиране на сигурността и адекватността на електроенергийната система ".

В момента работата на централите въпреки всичко по някакъв метод е обезпечена, безапелационна бе Петрова. И добави:

" Независимо от пазарния напън, в целия разговор се търси решението по какъв начин да се обезпечи ролята на тези централи при гарантиране на сигурността на системата ".

С акция Министерството на енергетиката ще демонстрира и подтиква към смяна на навиците, с цел да понижим сметките си за ток.

" Целта на акцията е да покажем по какъв начин могат да се трансформират навиците, какво всеки един от нас може да направи - нещо мъничко, нещо всеки ден, непрекъснато, тъй че кумулативно да реализираме по-голям резултат и в последна сметка да имаме добавена стойност от дребните старания на всеки един от нас. Кампанията цели да покаже, да осведоми, да сътвори ангажираност, да подтикне към такава смяна на навиците ", уточни зам.-министърът на енергетиката.

По думите й би трябвало да поставим всички старания, тъй че да сме осведомени и подготвени, когато стане смяната, обвързвана с либерализацията на битовия ток.

" До началото на 2026 година всички битови консуматори остават на контролиран пазар. Това не е мотив за утешение. Имаме време да проведем една дейна акция за информиране на потребителите и за тяхното стимулиране да бъдат дейни ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР