Сигурността на Европа е подложена на риск от така наречените

...
Сигурността на Европа е подложена на риск от така наречените
Коментари Харесай

Проектът „Дафне“

Сигурността на Европа е подложена на риск от по този начин наречените схеми за „ златните паспорти “, които разрешават на страните да продадат поданство или публично непрекъснато престояване на евентуално „ рискови “ лица, предизвести комисарят по правораздаването на Европейски Съюз.

Вера Юрова разказва тези стратегии като „ проблематични “ и „ несправедливи “ и отразяват персоналните терзания на европейските разследващи организации, които се притесняват, че „ златните паспорти “ са били експлоатирани от хора с задоволително пари за закупуването на достъп до Обединеното кралство и Европа.
Нейните мнения идват, откакто Малта и Кипър попаднаха в черния лист на 21 страни, работещи с тези паспортни схеми, за които се счита, че съставляват висок риск от укриване на налози. Списъкът беше оповестен от Организацията за икономическо съдействие и развиване, която желае по-строг надзор. Двете държави-членки на Европейски Съюз към този момент са продали поданство на стотици лица от Русия, Китай и Близкия изток.

Юрова сподели, че печеленето на пари е сложено пред сигурността. „ Аз разбирам, че схемите за поданство са удобни за стопанската система. Но това е незаслужено за хората, които не могат да си разрешат да си закупят поданство. И поданството е нещо толкоз огромно и толкоз скъпо, че поданството за продажба ми наподобява много проблематично “. Тя добави: „ Имаме основателни терзания, тъй като в случай че в една страна един рисков човек получи поданство, той получава поданство за цяла Европа. Може би е време всички ние да предоговорим цялата система и цялата подготвеност на Европа. Защото има несъгласие. След като имаме някои слаби места в Европейски Съюз, някои слаби пункта, през които е елементарно да влезе в пространството, за цяла Европа има проблем “.

Британското разузнаване, както е известно, също е доста недоволно от схемите. „ Това не е единствено терзание за нас, то е терзание за всички “, сподели източник от Уайтхол.
Юрова ще разгласява отчет, препоръчващ доста по-строг надзор на схемите, до края на годината. В момента Брюксел няма власт да ги забрани, въпреки че това може да се промени. Комисарят съобщи, че в нейния отчет ще упорства за достоверност на връзките сред купувача на паспорта и страната, за чието поданство той кандидатства.

Юрова приказва за това в особено изявление във връзка отбелязването на първата годишнина от гибелта на антикорупционната журналистка Дафне Каруана Галисия, която беше убита при бомбена офанзива в Малта.
Комисарят осъди неналичието на прогрес от страна на полицията при откриването на самоличността на тези, които поръчаха убийството на 16 октомври предходната година. Трима мъже са изправени пред съда за слагането на бомбата, само че за хората, които са разпоредили убийството, се счита, че към момента са на независимост и полицейското следствие продължава.

„ Сега означаваме годишнината от убийството, само че резултатите към момента не са налице “, сподели Юрова. „ Сега, след една година, аз станах нетърпелива “. Юрова разказа убийството като „ смяна на играта “ и добави: „ Ние знаем каква роля би трябвало да играят публицистите, и в случай че те спрат, ние ще отидем в пъкъла “.
Коментарите й идват, откакто Guardian разгласява едно свое следствие, повдигащо нови въпроси за въздействието на водещия състезател в промишлеността със „ златните паспорти “ Хенли и сътрудници, който в карибските страни е пионер в сходни схеми. Разследването е оповестено под флага на плана „ Дафне “, една взаимна работа на 18 новинарски организации от 15 страни, основан, с цел да продължи следствията, стартирани от Каруана Галисия.

Журналистът изрази безпокойствие си в своя отчет, че наред с другите въпроси, касаещи активността на Хенли, доста странна наподобява връзката му с държавното управление, ръководено от министър-председателя на Малта Джоузев Мускат.

В Малта всяко лице може да получи поданство в подмяна на вноска във фонда за развиване на страната в размер на 650 000 евро, или след закупуване или отдаване чартърен на парцели, както и след вложения от най-малко 150 000 евро в държавни облигации. Схемата на Малта не изисква от новите жители да прекарват в действително време в парцелите, които са закупили или наели в страната. Схемата е създадена и в този момент се ръководи от Хенли, от която той събира комисиона за всеки продаден паспорт и до момента е направил 19 млн. евро от контракта си. Хенли споделя, че с тези стратегии се чака да се реализира забележителна социална стойност, която може да насърчи задграничните вложения и да усили локалния Брутният вътрешен продукт.

Защитават схемите си

Както Хенли, по този начин и Мускат, систематично пазят потреблението на такива схеми и настояват, че са построили отбрана, с цел да предотвратят злоупотребите, а претендентите авансово и деликатно се ревизират и са подложени на строги инспекции в описите със глобите и в масивите на Интерпол и на Международния углавен съд.

Разследването се концентрира върху метода, по който Хенли основава бизнеса си на Карибите и усилените му връзки с изпадналия през днешния ден в недружелюбност английски избирателен съветник Александър Никс и неговата компания SCL. Проектът „ Дафне “ включва Guardian, Reuters, швейцарския Tamedia, немския Suddeutsche Zeitung, френския Le Monde.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР