Сигурността на енергийните доставки и подготовката за следващия зимен сезон

...
Сигурността на енергийните доставки и подготовката за следващия зимен сезон
Коментари Харесай

Ще има ли сигурност на енергийните доставки у нас?

Сигурността на енергийните доставки и подготовката за идващия зимен сезон бяха главните тематики в извършения на 4 март 2024 година Съвет на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “. Това оповестиха от отрасловото ведомство. 

Министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че енергийната промяна следва да подсигурява националната и енергийна сигурност , което при актуалните геополитически провокации е невероятно без районна взаимност и съдействие в района на Югоизточна, Източна и Централна Европа.

Министърът на енергетиката акцентира продължаващите старания на България във връзка с диверсификацията на енергийните източници , в това число нуклеарното гориво и доставките на природен газ , както и развиване на мрежовата съгласуваност със прилежащите страни.

Той подчертава върху сериозната роля за диверсификацията на доставките и преноса на природен газ за Централна и Югоизточна Европа на въведените в употреба междусистемни газови връзки с Румъния, Гърция и Сърбия , като добави, че предстоящото през април разкриване на терминала за ВПГ в Александруполис в допълнение ще поддържа постигнатото в тази посока. В допълнение, планът за удвояване на потенциала на подземното газово вместилище, който се извършва сега, ще способства също за енергийната сигурност.

Основен акцент министър Румен Радев сложи върху плана за Вертикален газов кулоар , който е основен за страните от района на Централна и Югоизточна Европа, изключително на фона на предстоящото идно прекъсване на преноса на съветски газ през Украйна от 1 януари 2025 година

„ Проектът за Вертикален газов кулоар е стратегически общ план, в който вземат участие Гърция, България, Румъния, Унгария, а към този момент и Словакия, Украйна и Молдова, и визира сигурността на доставките, устойчивостта и диверсификацията за Югоизточна, Централна и Източна Европа. Този план е главен за отключването на големия капацитет на украинската газова мрежа “ , съобщи министър Радев.

Той изрази позиция, че европейските старания би трябвало да се съсредоточат върху този район, в това число и посредством обезпечаване на нужната финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР